Ucraina:Fostul preşedinte Petro Poroşenko, ales la conducerea partidului său înainte de alegerile legislative

Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko a fost ales vineri la conducerea partidului său, care recent şi-a schimbat denumirea după înfrângerea usturătoare a acestuia la alegerile prezidenţiale şi cu două luni înainte de alegeri legislative cruciale, informează AFP. 

'Sunt foarte recunoscător pentru alegerea mea în fruntea partidului Solidaritatea europeană', a declarat Poroşenko (53 de ani), în faţa acestei formaţiuni reunite în congres. De orientare prooccidentală, partidul fostului preşedinte riscă o nouă dezamăgire în alegerile legislative anticipate, convocate pentru 21 iulie de noul şef al statului, Volodimir Zelenski, conform observatorilor.

Potrivit ultimelor sondaje, partidul lui Poroşenko este creditat cu doar 8,8 % din intenţiile de vot, clasându-se pe locul al treilea în preferinţele alegătorilor. Săptămâna trecută, formaţiune politică, denumită până atunci Blocul Petro Poroşenko 'Solidaritate', a decis să retragă orice referire la fostul preşedinte în denumirea sa. Venit la putere în 2014, după mişcarea de contestare populară prooccidentală la Kiev, Poroşenko este acuzat de detractorii săi că ar fi făcut prea puţin pentru ameliorarea nivelului de trai al populaţiei şi împotriva corupţiei omniprezente. Noul preşedinte, Volodimir Zelenski, un actor de comedie în vârstă de 41 de ani, un novice în politică, a fost ales cu peste 73% din sufragii. El a fost învestit în funcţie săptămâna trecută.

Una din primele sale decizii a fost dizolvarea parlamentului şi convocarea alegerilor legislative anticipate, sperând astfel să capitalizeze victoria zdrobitoare în alegerile prezidenţiale şi să-şi îndeplinească promisiunea de a 'sparge sistemul' şi de a înlocui vechile elite, denunţate ca ineficiente şi corupte. Partidul său, 'Servitorul poporului', cvasi-inexistent cu puţin timp în urmă, este creditat cu 44% din intenţiile de vot la alegerile legislative anticipate din 21 iulie. Partidul prorus 'Platforma de opoziţie' este al doilea în sondaje cu peste 10% din intenţiile de vot, depăşind formaţiunea lui Poroşenko.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel