Ucraina, AVERTISMENT militar: Pericolul pentru ţările vecine

Ucraina avertizează că militarizarea Crimeii de către Rusia reprezintă un real pericol pentru ţările riverane Mării Negre.

În cei patru ani care s-au scurs de la anexarea Crimeii (martie 2014), Rusia a creat o grupare militară puternică în peninsulă, capabilă să controleze zona Mării Negre, ceea ce reprezintă un pericol pentru ţările riverane, a declarat luni ministrul adjunct al apărării ucrainean general-locotenentul Anatoli Petrenko, citat de publicaţia Zerkalo nedeli marţi.

'În ultimii patru ani, Federaţia Rusă a creat în peninsulă o grupare autonomă care întruneşte toate tipurile de arme, capabilă să desfăşoare operaţiuni în direcţia strategică nord-vest. Aceasta va permite Rusiei să controleze zona Mării Negre, să creeze instabilitate în estul Mării Negre, să controleze spaţiul aerian respectiv, reprezentând o ameninţare pentru toate ţările riverane', a subliniat generalul ucrainean în cadrul unei dezbateri desfăşurate luni la Kiev pe tema 'Peninsula ocupată: 4 ani de rezistenţă'.

Vehicule blindate şi personal

Această grupare rusească din peninsula Crimeea are în componenţa sa un număr mare de vehicule blindate şi personal, a spus el. Astfel, dacă în 2013, în Crimeea staţionau aproximativ 12. 000 de militari ruşi şi fără niciun singur tanc, la ora actuală, numărul efectivelor ruseşti este de 31.000 de militari, iar numărul tancurilor a ajuns la 40, a indicat generalul Anatoli Petrenko.

În plus, capacităţile tehnice ruse mai înregistrează 583 de transportoare blindate şi 162 sisteme de artilerie. În cei patru ani care s-au scurs de la anexare, celor două regimente de aviaţie navală din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră li s-a adăugat o divizie mixtă de aviaţie care are în componenţa sa bombardiere, avioane de atac şi avioane de luptă. Numărul total de avioane militare ale Rusiei în Crimeea a crescut de la 22 la 113, a adăugat generalul ucrainean.

Flota Rusiei, în creştere

Mai mult, Flota Rusiei din Marea Neagră dispune în prezent de opt nave echipate cu rachete de croazieră de înaltă precizie 'Kalibr' - concurente ale Tomahawk-urilor americane - care pot lansa concomitent o salvă de 52 de rachete, a afirmat acelaşi general, citat de agenţia ucraineană de presă Ukrinform. Raza de acţiune a acestor rachete variază între 1.500 şi 2.500 km.

Anterior, Zn.ua informa că Rusia dispune, în total, de un efectiv de 60.000 de militari în Crimeea ocupată, estimând că în viitor numărul militarilor ruşi ar putea creşte la 100.00-120.000. De asemenea, Federaţia Rusă a creat şi continuă să extindă aşa-numita 'zonă de acces refuzat - A2AD, A2/AD' (anti-access and area denial zone), adică o zonă protejată în care trupele unui potenţial inamic nu pot intra fără riscul unor pierderi mari.

Rachete balistice

Conform presei, Moscova a instalat în peninsulă sisteme de rachete 'Iskander', 'Kalibr' şi 'Bastion', capabile să transporte încărcături nucleare. Rusia are în obiectiv să dezvolte în peninsula anexată o bază militară uriaşă, egală sau superioară celor mai mari baze militare americane din lume, forţele de aici având în dotare cele mai moderne arme ruseşti, scria Zerkalo nedeli cu un an în urmă.

Crearea unei grupări care implică toate tipurile de arme în Crimeea a schimbat echilibrul militar-strategic în regiunea Marii Negre şi a influenţat situaţia din zona Mării Mediterane şi Mării Caspice în favoarea Federaţiei Ruse, remarcă publicaţia citată. În perioada sovietică, în peninsula Crimeea staţionau circa 140.000 de militari.

[citeste si]

Până la anexare, conform acordului bilateral dintre Kiev şi Moscova, în peninsulă se aflau 12.500 de militari în cadrul Flotei ruse din Marea Neagră, în condiţiile în care acordul permitea staţionarea a 25.000 de militari. În acelaşi timp, liderul tătarilor din Crimeea, Mustafa Djemilev, deputat în Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean), a declarat luni seara - într-o intervenţie televizată la Kanal5 de la Kiev - că Rusia a desfăşurat şase focoase nucleare în peninsula Crimeea, potrivit agenţiei de presă Unian.

Focoase nucleare

El a adăugat că dispune de această informaţie din două surse independente. Djemilev şi-a exprimat surprinderea că nici NATO, nici serviciile secrete ucrainene nu au confirmat încă informaţia sa. 'Rezultă oare că serviciul de informaţii al tătarilor este mai puternic? Primim săptămânal informaţii din Crimeea: ce fel de tehnică au instalat ruşii, ce fel de mişcări de trupe au acolo', a spus Djemilev, care se află în prezent la Kiev, adăugând că în urmă cu o săptămână a primit informaţii despre un nivel de radioactivitate crescut în locurile în care se presupune că au fost depozitate focoasele nucleare.

Oficial, nici Moscova şi nici Kievul nu au confirmat această informaţie care, dacă s-ar confirma, ar însemna încălcarea de către Rusia a unor tratate internaţionale, chiar dacă Kremlinul insistă că poate să amplaseze orice fel de arme pe teritoriul aflat sub jurisdicţia sa, opinează observatorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel