Tusk a lăsat sala fără cuvinte! Ropote de aplauze după gestul făcut

Donald Tusk
Donald Tusk

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, prezent la Bucureşti pentru ceremonia de predare către România a preşedinţiei Consiliului UE, a susținut, joi seara, un discurs în faţa oficialităţilor prezente în sala Ateneului Român. A primit aplauze la scenă deschisă!

Donald Tusk a susținut un discurs impresionant în limba română, fiind aplaudat la scenă deschisă de toți cei prezenți. „România are puterea de a fascina”, a spus el.

Preşedintele Consiliului European şi-a exprimat încrederea că țara noastră va interpreta „cu energie şi înţelepciune o adevărată Rapsodie română” în timpul celor şase luni în care România va exercita preşedinţia română a Consiliului UE.

În discursul său rostit integral în limba română, Tusk şi-a exprimat convingerea că România va face tot posibilul pentru apărarea intereselor Europei. „Veţi fi gazdele Europei şi sunt convins că veţi acţiona în spiritul proverbului 'Omul sfinţeşte locul'. Am încredere, de asemenea, că veţi acorda importanţa necesară respectării regulilor”, a subliniat oficialul european.

A citat din Nichita Stănescu, Mircea Eliade, Andrei Pleşu.

„Am încredere, de asemenea, că veţi acorda importanţa necesară respectării regulilor. În această lume în transformare rapidă, în care viitorul ne surprinde zi de zi, respectarea regulilor şi ataşamentul faţă de principii vor juca un rol esenţial. După cum spunea Nichita Stănescu într-o frumoasă poezie:

Se apropie viitorul, se aude, se vede

Gândurile pe care le trimit spre el

se-ntorc mai repede ca altădată.

Şi-mi trec scântei şuierând în viteză

prin suflet, vestindu-l întruna.

În mare măsură, depinde acum de România dacă şi în ce fel Europa va depăşi provocările viitorului”, a spus acesta.

Totodată, Donald Tusk a menţionat marii sportivi ai României, cerându-le românilor să apere valorile democratice aşa cum fostul portar al Stelei, Helmuth Duckadam, a apărat cele patru penalty-uri în 1986, la Sevilla. 

„Sunt toţi eroi ai imaginaţiei mele. La fel ca sportivii români de seama Nadiei Comăneci şi ai Simonei Halep, care încântă publicul din întreaga lume. Dar episodul care mi s-a întipărit cel mai bine în memorie a fost finala Cupei Campionilor Europeni la fotbal, de la Sevilla, din 1986, când Steaua Bucureşti a învins Barcelona. Şi aş vrea să fac un apel la toţi românii, să o apere în România şi în Europa, fundamentele civilizaţiei noastre politice, libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viaţa publică, statul de drept şi Constituţia, să le apere cu aceeaşi hotărâre cu care Helmuth Duckadam a apărat acele patru penalty-uri la rând. Atunci şi mie mi s-a părut imposibil, dar el a reuşit. Şi voi veţi reuşi", a declarat Donald Tusk.

„România are puterea de a fascina”

„România are puterea de a fascina şi de a încânta. În familia mea, prima maşină a fost Dacia 1300, a socrului meu. Întâmplarea face că, astăzi, socrul fiului meu conduce şi el o Dacie Duster. Totuşi, mai mult decât maşinile româneşti mă fascinează intelectualii şi sportivii români”, a mai spus Tusk.

La final, a asigurat România de tot sprijinul său.

VEZI ȘI: Viorica Dăncilă, discurs într-un moment cheie pentru România

VEZI ȘI: Iohannis și Dăncilă, compromis. Borza, mesaj tranșant pentru protestatari - VIDEO


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel