Turul II prezidențiale. Incidente la vot

Monica Dajbog, purtător de cuvânt al MAI, a declarat că s-au înregistrat 236 sesizări în turul al doilea al prezidențialelor, dar jumatate nu s-au confirmat.

 'La nivel naţional, pe parcursul zilei de 24 noiembrie, în intervalul 7,00 - 21,00, au fost înregistrate 236 de sesizări privind contravenţii sau infracţiuni electorale, mai puţine cu 54,18% decât în turul II al scrutinului prezidenţial din 2014, când s-au înregistrat 504 evenimente sesizate', a transmis Monica Dajbog luni, la sediul MAI.



Jumătate din sesizări au rămas neconfirmate



 

Din cele 236 de semnalări de incidente electorale, în urma verificărilor poliţiştilor, jumătate din acestea nu s-au confirmat, conform precizărilor făcute de purtătorul de cuvânt. Aceste sesizări au avut ca obiect coruperea alegătorilor, fraudă la vot, pierderea ştampilei în urna de vot, continuarea propagandei electorale, la turismul electoral, sfătuirea alegătorilor cum să voteze, comercializarea şi consumul de băuturi alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare, violarea confidenţialităţii votului.

Conform purtătorului de cuvânt al  MAI, momentan se efectuează cercetări cu privire la 36 de persoane, fără să fie dispuse măsuri preventive faţă de acestea, fiind aplicate 46 de sancţiuni contravenţionale şi 25 de amenzi în valoare de aproape 25.000 de lei, precum şi 21 de avertismente scrise.



Mai puține fapte penale ca la alegerile prezidențiale din 2014



Aceasta a mai transmis că în ziua votului, duminică, s-au înregistrat 43 de fapte de natură penală (Dolj - 6, Galaţi, Teleorman, Bucureşti şi Olt - câte 3, Constanţa, Giurgiu, Argeş, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Iaşi, Sibiu - câte 2 şi Mehedinţi, Neamţ, Brăila, Călăraşi, Cluj, Prahova, Tulcea, Timiş şi Vaslui cu câte o sesizare de infracţiune electorală), cu aproximativ 55% mai puţine decât la alegerile din 2014.
De asemenea, s-au înregistrat şi 38 de cazuri medicale la nivelul a 38 secţii de votare din 18 judeţe şi din Bucureşti.

 

Incidente la Prahova și Dolj, soluționate de polițiști

Unul dintre cazurile soluţionate de angajaţii MAI s-a petrecut în judeţul Prahova în seara de sâmbătă spre duminică, când a avut loc un atac în curtea unei grădiniţe, unde era amplasată o secţie de votare, când un poliţist a fost nevoit să folosească armamentul din dotare împotriva unui grup de persoane violente.
Procurorul a dispus cercetarea pentru ultraj şi tulburarea ordinii şi liniştii publice faţă de doi suspecţi, unul dintre agresori fiind în arest preventiv pentru 30 de zile, iar celălalt internat sub pază în spital. De asemenea, duminică noaptea, în judeţul Dolj, după încheierea procesului de votare, în apropierea unei secţii de vot a avut loc un conflict spontan între şapte persoane. Pentru aplanarea conflictului a intervenit poliţistul care avea în pază secţia de vot şi a dispersat persoanele violente folosind sprayul iritant-lacrimogen. În cauză s-a întocmit dosar penal pentru lovire sau alte violenţe faţă de persoanele implicate, conform AGERPRES.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel