Turiști dispăruți în munți. Anchetă de acum 60 de ani, redeschisă în Rusia

Rusia a anunţat vineri că va redeschide după 60 de ani o anchetă ce vizează moartea inexplicabilă a unui grup de excursionişti.

Dispariția a fost înregistrată în februarie 1959 în Munţii Ural și a declanşat apariţia unor zvonuri dintre cele mai fanteziste, de la un atac extraterestru şi până la teste secrete efectuate de armata fostei U.R.S.S. 'Rudele lor, mass-media şi publicul cer şi acum anchetatorilor să stabilească adevărul şi nu îşi ascund suspiciunea că anumite lucruri le-au fost ascunse', a declarat un purtător de cuvânt al Parchetului General din Rusia, Aleksandr Kurennoi, într-un comunicat publicat online.

Plecaţi în ianuarie 1959 spre o regiune izolată din Munţii Ural, nouă excursionişti, experimentaţi în drumeţiile montane şi conduşi de Igor Diatlov, nu au mai ajuns niciodată la destinaţie. După mai multe zile de la semnalarea dispariţiei lor, căutările aeriene au permis descoperirea taberei, ce era abandonată, iar corturile erau sfâşiate din interior. Au fost găsiţi în zăpadă la câteva zeci de metri de tabără, dezbrăcaţi sau îmbrăcaţi în grabă. Unii prezentau urmele unor răni mortale şi cicatrice înspăimântătoare, iar una dintre victime avea limba tăiată. Trupurile altor patru excursionişti au fost găsite abia după două luni, într-o zonă mai îndepărtată de tabără, acoperite de zăpadă.

Citește și: Cu Lenin în valiză - Contrabandă cu "valori" comuniste rusești

Incidentul din Trecătoarea Diatlov

Cazul a devenit cunoscut sub sintagma 'Incidentul din Trecătoarea Diatlov', după numele ghidului coordonator, care a dat apoi şi numele piscului montan pe care a fost descoperită tabăra excursioniştilor decedaţi. Deschisă pe 26 februarie 1959 de autorităţile sovietice, ancheta criminalistică a fost închisă trei luni mai târziu. Anchetatorii au ajuns la concluzia că moartea celor nouă persoane nu a reprezentat o crimă multiplă, fără să ofere însă alte detalii. De atunci, zvonurile care evocă atacuri extraterestre sau teste militare secrete realizate de armata sovietică s-au răspândit în număr mare. Alte voci vorbesc despre un atac comis de Yeti sau de Mansis, populaţia indigenă din regiune.

Vineri, postul de televiziune rus TV-3 a difuzat trailerul unui serial de ficţiune, intitulat 'Trecătoarea Diatlov'. Anchetatorii au studiat 75 de teorii diferite, a precizat procurorul însărcinat cu rezolvarea dosarului, Andrei Kurianov. 'Am îndepărtat imediat anumite teorii. Cele fantasmagorice, incluzând OZN-uri şi toate celelalte teorii paranormale', a adăugat el. Ipoteza crimei a fost şi ea îndepărtată, a afirmat procurorul rus, precizând că o nouă autopsie a victimelor urmează să fie realizată. După părerea lui, rănile mortale descoperite pe anumite cadavre au fost provocate post-mortem şi ar putea avea legătură cu gerul intens înregistrat în munţi în acea iarnă. Mai mulţi experţi se vor deplasa în Trecătoarea Diatlov pentru a preleva noi probe, cu scopul de a afla dacă o avalanşă ar putea fi cauza acelei drame.

Citește și: Rusia îi ia apărarea lui Trump, într-o anchetă FBI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel