TURISM în ROMÂNIA: Lacul Iacobdeal, Munţii Măcinului, în circuitul turistic

Lacul Iacobdeal din Munţii Măcinului va putea fi inclus peste doi ani în circuitul turistic, în zonă urmând să se investească în amenajarea unui loc de campare şi a infrastructurii minime necesare, potrivit reprezentanţilor Grupului de Acţiune Locală (GAL) Munţii Măcinului - Dunărea Veche.

Pentru realizarea acestei investiţii estimate la 40.000 de euro, societatea ce deţine lacul a întocmit un proiect care a fost depus spre finanţare pe GAL Munţii Măcinului - Dunărea Veche, iar recent a încheiat un contract cu Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).

'Acesta este unul din cele nouă proiecte pentru care s-au semnat contractele de finanţare cu AFIR. Proiectul vizează amenajarea unei parcări, a unui loc de campare şi a dezvoltării unei infrastructuri minime necesare unui turist care ajunge la lacul Iacobdeal', a declarat pentru Agerpres preşedinta GAL, Ana Maria Cazacu.

În perioada imediat următoare, iniţiatorul proiectului va primi o primă tranşă din suma solicitată în vederea derulării investiţiilor, acestea urmând să se încheie în 24 de luni de la semnarea contractului de finanţare, potrivit sursei citate.

Printre proiectele pentru care s-au semnat contracte de finanţare cu AFIR este şi construirea unei fabrici de brichete în comuna Cerna.

'Printre proiectele pentru care s-au semnat contractele de finanţare se află înfiinţarea unei structuri de cazare şi construirea unei fabrici de brichete în comuna Cerna, proiecte care vor crea locuri de muncă', a precizat reprezentanta GAL Munţii Măcinului - Dunărea Veche. Cele mai multe proiecte, respectiv cinci, vizează acordarea de sprijin tinerilor pentru instalarea lor ca fermieri în teritoriul acoperit de grup, fiecare tânăr urmând să primească 40.000 de euro.

Valoarea totală a proiectelor selectate este de 986.527,28 de euro. GAL Munţii Măcinului - Dunărea Veche este un parteneriat public-privat, înfiinţat în august 2016, în baza OUG nr. 26/2000 şi autorizat de Ministerul Agriculturii pentru a desfăşura activităţi specifice implementării Strategiei de dezvoltare locală a teritoriului Munţii Măcinului - Dunărea Veche, în cadrul Măsurii 19 Leader a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020.

Lacul Iacobdeal, Munţii Măcinului

Lacul Iacobdeal, situat pe raza comunei Turcoaia, este numit de localnici 'La fântână' şi s-a format în urma unor încercări de extragere a granitului, sistate din cauza filonului greu de prelucrat găsit de ingineri. În timpul lucrărilor, prin dinamitare, a fost eliberat un strat acviver închis, aflat sub presiune, care a umplut cariera.

[citeste si]

Lacul_Iacobdeal_Muntii_Macinului

Lacul adânc de peste 20 de metri nu are legătură cu vreo unitate acvatică, în el nu se varsă nicio apă curgătoare sau vreun canal de scurgere spre Dunăre, alimentarea lui cu apă făcându-se din surse subterane necunoscute şi din precipitaţii.

Pe malurile apei, formate din roci granitice, nu creşte vegetaţie abundentă, iar unii specialişti susţin că apa are un nivel mai ridicat de radioactivitate. Localnicii vin însă la acest lac cu turmele de oi sau vite şi le adapă, iar vara copiii se scaldă, folosind promontoriul stâncos pentru sărituri.

Vegetaţia săracă de stepă, exploatările de piatră din apropiere, forma lacului şi culoarea apei creează un peisaj deosebit, astfel că zona unică prin toate componentele amintite poate fi inclusă în aria obiectivelor turistice din Munţii Măcinului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel