Turcia, primul semn de pace cu Germania: eliberare din închisoare a unui cetățean german

Bogdan Bolojan / 23 feb 2018 / 14:04
erdogan merkel
erdogan merkel

Un cetăţean german încarcerat în Turcia din motive politice a fost eliberat, a declarat vineri la Berlin un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe german, relatează dpa. 

La începutul acestei săptămâni, Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, a declarat că guvernul german acţionează "la toate nivelurile" pentru a obţine eliberarea a cinci prizonieri politici în Turcia care au paşapoarte germane. 

Vinerea trecută, autorităţile turce l-au pus în libertate pe jurnalistul germano-turc Deniz Yucel, după un an de detenţie. 

Motiv important de tensiune 

Arestarea lui Yucel în Turcia în februarie 2017 a fost un motiv important de tensiune în relaţiile dintre Berlin şi Ankara, ce s-au înrăutăţit tot mai mult după tentativa de lovitură de stat împotriva preşedintelui Recep Tayyip Erdogan în iulie 2016. 

Deşi Yucel a părăsit Turcia la câteva ore după eliberarea sa, procesul său sub acuzaţiile că "a făcut propagandă pentru o organizaţie teroristă" şi "că a incitat la ură şi ostilitate" este programat să meargă mai departe la Istanbul în iunie, relatează Agerpres.

[citeste si]