Urmărește emisiunea live


Turcia: Marșul pentru justiție a ajuns la Istanbul

"Marșul pentru justiție" inițiat la 15 iunie la Ankara de principalul partid de opoziție din Turcia pentru a protesta față de arestarea unuia dintre deputații săi a sosit vineri la Istanbul, transmite AFP.

Inițiatorul acestei mișcări, liderul Partidului Republican al Poporului (CHP) — Kemal Kilicdaroglu—, înaintând fără însemne ale formațiunii sale și cu "Justiție" ca singur cuvânt de ordine, s-a alăturat unei mulțimi tot mai numeroase care se întindea vineri la limita orizontului, a constatat un corespondent al AFP. Potrivit CHP, 45.000 de persoane au fost prezente la marș.

Marșul de peste 400 de kilometri care a pornit din capitala Ankara urmează să se încheie duminică printr-un miting uriaș la Maltepe, în apropiere de Istanbul, în fața închisorii unde este încarcerat de la 14 iunie Enis Berberoglu, un deputat din partea CHP condamnat la 25 de ani de închisoare pentru că a dezvăluit secrete de stat.

"Astăzi (vineri), intrăm în Istanbul și sunt extrem de bucuros", a declarat vineri Kemal Kilicdaroglu, exprimându-și satisfacția pentru că a străbătut "un drum lung fără să se înregistreze vreun rănit".

În timp ce cortegiul traversa o zonă industrială, numeroși muncitori au ieșit din fabricile lor ori au apărut la ferestre pentru a-i saluta pe participanți și a-i aplauda. De asemenea, în semn de susținere, mulți șoferi au claxonat de la volanul mașinii lor în momentul în care îi depășeau. 

"Împreună, duminică, 9 iulie, ne vom încheia marșul", a continuat Kemal Kilicdaroglu. "Dar nu și căutarea justiției", a avertizat el.

Unele grupuri au venit pentru a marca dezaprobarea lor scandând numele președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, dar fără să izbucnească violențe.

La începerea marșului, Erdogan a sugerat că Kilicdaroglu ar putea fi arestat din cauza rolului său în cadrul protestului. El a acuzat CHP că este de partea rețelei lui Fethullah Gulen, un cleric musulman aflat în exil în SUA, despre care Ankara crede că s-a aflat în spatele tentativei de puci de anul trecut.

Până în prezent autoritățile nu au împiedicat derularea manifestației și au furnizat mijloacele necesare pentru a asigura securitatea participanților, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel