Turcia și Grecia, în prag de război din cauza unor insule din Marea Egee

Turcia va căuta o soluție diplomatică, va merge la Curtea Internațională sau va merge la război pentru a lua înapoi unele insule din Marea Egee, a declarat Mevlut Cavusoglu, ministrul de externe, care s-a  adresat parlamentului turc, potrivit greekreporter.com, preluat de evz.ro.

Mass-media din Grecia a publicat mai multe articole potrivit cărora are loc o confruntare majoră, în parlamentul turc, între partidul de guvernământ (AKP) și principalul partid de opoziție, cu privire la anumite insule grecești din Marea Egee pe care și le revendică Turcia. Referindu-se la insula Imia din regiunea Dodecanese, Cavusoglu a afirmat că aceasta reprezintă o problemă națională și că AKP nu poate fi făcut răspunzător de ceea ce s-a întâmplat în 1996, pentru că, în acel moment, partidul său nu era la guvernare. Ministrul turc susține că insula Imia a fost "ocupată" de greci.

În timpul discursului său, Cavusoglu a spus că Turcia are trei opțiuni: să încerce să ajungă la o soluție diplomatică cu Grecia, să transmită chestiunea la Curtea Internațională sau să trimită armata turcă pentru a revendica aceste insule.

[citeste si]

"Continuăm discuțiile noastre diplomatice cu Grecia. Dacă nu cădem de acord, Parlamentul va decide asupra alternativelor și le vom aplica. Dar este o situație ce ține de politica națională, nu o problemă de discutat în holul parlamentului. Am înființat o echipă de militari în cadrul Ministerului Apărării Naționale. Am discutat problema și pașii pe care îi putem face. Este mai bine să reducem tensiunea sau să o creștem?", a declarat Cavusoglu.

Problema devine cât se poate de serioasă în condițiile în care atât Turcia, cât și Grecia au aderat la NATO la 18 februarie 1952. Nu este pentru prima dată când între cele două stat apar probleme teritoriale. Grecia a decis să-și retragă trupele din structurile NATO între 1974 și 1980 din cauza tensiunilor cu Turcia din 1974.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel