Turcia: Erou național, UCIS. 18 persoane condamnate la închisoare

 Un tribunal turc a condamnat, joi, la închisoare pe viaţă 18 persoane găsite vinovate pentru uciderea unui militar, considerat erou naţional pentru că l-a împuşcat pe unul dintre autorii tentativei de lovitură de stat din Turcia, din iulie 2016, relatează AFP. 

Cei 18 acuzaţi au fost găsiţi vinovaţi de "uciderea deliberată" a lui Omer Halisdemir şi de "încercare de răsturnare a ordinii constituţionale" ca urmarea a tentativei de lovitură de stat, a anunţat agenţia de presă Anadolu. 

Subofiţerul Halisdemir este considerat în Turcia ca unul dintre cei care au schimbat cursul evenimentelor în noaptea de 15-16 iulie 2016. El l-a omorât pe presupusul pucist, generalul Semih Terzi, care a condus atacul împotriva cartierului general al forţelor speciale la Ankara. 

După moartea sa, Halisdemir a devenit erou naţional în Turcia. Mormântul său, situat în provincia Nigde, a devenit un loc de pelerinaj, iar parcuri, pieţe publice şi şcoli din ţară îi poartă numele în onoarea sa. 

Erdogan: Martir 

În discursurile sale, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan invocă în mod constant memoria lui Halisdemir, pe care îl descrie drept "martir". 

Puciul din 15 iulie 2016 este atribuit de Ankara predicatorului islamist, aflat în exil în SUA, Fethullah Gülen, care neagă toate acuzaţiile împotriva sa, precum şi mişcării acestuia, considerată "teroristă" de Ankara. 

Procedurile judiciare lansate după puci au luat o amploare fără precedent în Turcia, unde mai mult de 55.000 de persoane au fost încarcerate în cadrul acţiunilor punitive lansate de autorităţi după 15 iulie 2016, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel