Turcia cumpără sistem rusesc S-400. Mike Pompeo, AVERTISMENT

 Secretarul de Stat american Mike Pompeo a avertizat vineri la Bruxelles în legătură cu preocupările serioase ale SUA privind decizia Ankarei de a cumpăra sisteme de apărare antiaeriană ruseşti S-400, care nu sunt compatibile cu sistemul de apărare al NATO, relatează Reuters. 

'Secretarul de stat a subliniat seriozitatea preocupărilor SUA (...) dacă vor merge mai departe, a declarat un oficial american după o întrevedere între secretarul de stat american şi ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu, în marja unei reuniuni a miniştrilor de externe ai NATO. 

"Pompeo i-a cerut lui Cavusoglu să ia în considerare îndeaproape sistemele interoperabile ale NATO', a adăugat oficialul citat. 

Preocupările SUA în privința Turciei 

La câteva ore după ce a fost confirmat în funcţia de secretar de stat, Pompeo a plecat spre Bruxelles pentru a participa la reuniuni NATO, care s-au concentrat pe agresiuni ale Rusiei şi modalităţi de consolidare a Alianţei. 

În cursul întrevederii cu omologul său turc, Pompeo şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea cu privire la detenţia pastorului Andrew Brunson, care se află în închisoare din decembrie 2016, şi a altor cetăţeni americani arestaţi în Turcia. 

Acord cu Rusia semnat anul trecut 

Turcia a semnat un acord cu Rusia pentru achiziţionarea de rachete S-400 în valoare de 2,5 miliarde de dolari, la sfârşitul lunii decembrie, în cadrul planurilor Ankarei de a-şi moderniza capacităţile de apărare pe fondul ameninţărilor din partea militanţilor kurzi şi a islamiştilor pe plan intern şi a conflictelor dincolo de graniţe, în Siria şi Irak. 

Achiziţionarea acestor sisteme de apărare antirachetă de către Turcia a provocat îngrijorare în rândul ţărilor NATO, 
care sunt deja preocupate în legătură cu prezenţa militară a Moscovei în Orientul Mijlociu, deoarece sistemul achiziţionat de Ankara nu este compatibil cu cele ale Alianţei. 

Oficiali NATO au avertizat Turcia despre consecinţele achiziţionării de sisteme de rachete S-400, dar preşedintele turc Tayyip Erdogan a apreciat că relaţiile cu Alianţa Nord-Atlantică rămân puternice, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel