Turcia, atac militar în regiunea siriană Afrin

Armata turcă a intrat, duminică, în regiunea Afrin, în nordul Siriei, în a doua zi a unei vaste ofensive împotriva unei miliţii kurde considerată drept "teroristă" de către Ankara, a declarat premierul turc Binali Yildirim, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Binali  Yildirim a declarat că militari turci au intrat în jurul orei locale 11:45 (08:05 GMT) în regiunea Afrin, controlată de Unităţile de Protecţie a Poporului (YPG), dinspre localitatea de frontieră Gülbaba.

Mai devreme, armata turcă a raportat 153 de ţinte ale militanţilor kurzi lovite în operaţiunea sa în regiunea Afrin, în nordul Siriei, în cadrul operaţiunii aeriene şi terestre "Ramura de măslin" începută sâmbătă, a relatat Reuters, citând un comunicat al forţelor armatei turce.

Sâmbătă, Turcia a anunţat că o operaţiune aeriană şi la sol, numită „Olive Branch", a fost lansată la ora 14.00 GMT, având ca ţine YPG şi jihadişti din gruparea Stat Islamic.
YPG a anunţat că în atacurile Turciei au fost ucişi cel puţin 6 civili şi 3 soldaţi şi au fost răniţi alţi 13 civili.

Au fost vizate refugii, ascunzătoare şi arsenale folosite de militanţii kurzi, a indicat armata turcă în comunicatul său, adăugând că tiruri de artilerie au continuat de la sol.

[citeste si]

Anterior, Reuters a relatat că artileria turcă continuă să tragă asupra poziţiilor miliţiilor kurde, sprijinite de SUA în nordul Siriei, după ce mass-media de la Ankara a informat că patru rachete lansate dinspre Siria au lovit un oraş turistic de graniţă. Patru rachete lansate dinspre teritoriul sirian s-au abătut duminică asupra oraşului turc Kilis: trei au avariat două imobile, iar a patra a căzut pe un teren viran, a relatat agenţia de presă Anadolu.

În cursul nopţii, convoaie militare ale armatei turce au intrat în regiunea Afrin, unul dintre care transportând mai multe tancuri. O sursă militară declarase în acest context pentru presa turcă că tancuri au intrat în Afrin şi sprijină ofensiva Armatei libere siriene (FSA).

"În cea de-a doua zi, #OliveBranchOperation continuă să asigure pacea şi securitatea poporului nostru, să apere integritatea teritorială a Siriei şi să elimine toate elementele teroriste din regiune", menţionează într-o postare pe Twitter purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc Tayyip Erdogan, Ibrahim Kalin.

"Turcia aşteaptă ca aliaţii săi să sprijine lupta împotriva terorismului în toate formele sale", mai scrie acesta în mesaj.

Regiunea Afrin din provincia siriană Alep, de la graniţa cu Turcia, este controlată parţial de rebelii sirieni pro-turci, iar miliţiile kurde YPG, aliate cu SUA împotriva Statului Islamic, deţin o enclavă. Turcia consideră că YPG este o organizaţie teroristă, apropiată de PKK - Partidul Muncitorilor din Kurdistan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel