Turcia a scufundat intenționat un Airbus A 300 - VIDEO

Un avion Airbus A 300 a fost scufundat de Turcia în Marea Egee, în apropierea stațiunii Kusadasi. Turcia caută de câțiva ani noi modalități de a-și promova industria turismului.

Ultimul zbor al acestui Airbus A300 a durat puțin mai mult de trei ore, iar aterizarea a fost așa cum a fost planificată: blândă și perfectă, relata la vremea respectivă presă locală din Kusadasi. Cu toate acestea, după această aterizare, în largul portului turcesc Kusadasi, Airbus-ul A300, construit la Toulouse în 1980, nu va mai decola niciodată.

Avionul a fost scufundat în apropierea de coasta Mării Egee pentru a servi drept atracție pentru scafandri. Încet, încet s-a acoperit de alge și floră marină, iar o scufundare aici costă 25 de euro. Avionul de 36 de ani a fost cumpărat în 2016 de municipalitatea Aydin de la o companie privată de aviație pentru 270.000 de lire turcești (64.000 de lire englezești).

VIDEO 1

Acest Airbus A300 a efectuat mii de ore de zboruri, de la lansarea sa pe 14 martie 1980. După aproape 20 de ani de funcționare pentru compania Olympic Airways, avionul a fost redirecționat pentru Cargo. Din iunie 2006, A300 a cărat mărfuri pentru Turcia, înainte de a fi retras din serviciul activ când costurile de inspecție ridicate au arătat că avionul nu mai era profitabil.

VIDEO 2

Aeronava a fost achiziționată cu ajutorul sponsorilor. A fost dezmembrat și a făcut drumul de la Istanbul la Kusadasi, unde A300 a fost din nou complet asamblat și pregătit pentru a se scufunda chiar lângă intrarea în portul Kușadası. Toate părțile periculoase, obstacolele din interior, precum și geamurile și piesele ascuțite au fost îndepărtate profesional, înainte de a fi pregătit pentru ”zborul final” spre fundul mării.

VIDEO 3

După puțin mai mult de trei ore, avionul s-a lipit de fundul mării. La adâncimea de 22 de metri, A300 este acum pe un fund nisipos. Adâncimea de scufundare este de aproximativ 17 metri, iar locul scufundării are o vizibilitate medie de 10 până la 15 metri.

A fost prima dată când Turcia a scufundat o aeronavă atât de mare. Autoritățile turce au scufundat avionul Airbus A300 pe coasta Mării Egee în 2016 cu scopul de a atrage turiști în regiune, acolo începând a se dezvolta un mic recif artificial, ca o atracție pentru numeroșii doritori de scufundări.

Citește și: Destinaţii de vacanță. Preferințele românilor - vacanţa de vară 2018

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel