Turcia: 15 luni de închisoare pentru un om de ştiinţă care a dezvăluit legătura între poluare şi cancer

Un om de ştiinţă turc a fost condamnat joi la 15 luni de închisoare pentru că a dezvăluit riscurile de dezvolta cancer provocate de poluarea toxică din vestul Turciei, informează AFP.

Tribunalul din Istanbul l-a condamnat pe Bülent Sik pentru "dezvăluire de informaţii confidenţiale", un verdict pe care Amnesty International l-a calificat drept "o parodie la adresa justiţiei".

Dr. Bülent Sik a dezvăluit anul trecut rezultatele unui studiu realizat între 2011 şi 2015 împreună cu alţi oameni de ştiinţă pentru Ministerul Sănătăţii, care face legătura între toxicitatea solului, apei şi a alimentelor şi rata ridicată de cancer în mai multe provincii din vestul Turciei.

El a scris mai multe articole pentru cotidianul Cumhuriyet după ce a realizat că guvernul nu ia măsuri.

Studiul "a arătat clar până la ce nivel resursele de apă erau contaminate cu substanţe toxice", a declarat dr. Sik pentru presă după aflarea verdictului. El va rămâne în libertate pe toată durata recursului.

"Decizia instanţei arată că rezultatele unui studiu care vizează în mod direct sănătatea publică pot fi ascunse. Acest lucru este inacceptabil", a adăugat el.

Grupuri pentru apărarea drepturilor omului acuză guvernul turc că nu a aplicat reglementările de mediu, în pofida dezvoltării industriei în multe regiuni ale ţării.

Zona industrială Dilovasi, situată la circa 80 de kilometri de Istanbul, care găzduieşte numeroase uzine chimice şi metalurgice, a fost menţionată în mod special în raport pentru o rată a cazurilor de cancer mult peste media internaţională.

"În loc să-i urmărească în justiţie pe cei care trag un semnal de alarmă, autorităţile turce ar trebui să investigheze această problemă importantă de sănătate publică", a declarat Andrew Gardner, cercetător al filialei Amnesty International din Turcia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel