Tulcea: Peste 5.300 de hectare din Deltă, introduse în circuitul agricol de consilierii judeţeni

Consilierii judeţeni tulceni au aprobat de la începutul anului includerea în circuitul agricol a peste 5.300 de hectare din Delta Dunării care au fost amenajări piscicole şi care sunt administrate de autoritatea judeţeană.

Ultima decizie de acest fel a fost adoptată vineri, în timpul şedinţei ordinare, şi a vizat introducerea în circuitul agricol a unei suprafeţe de 700 de hectare din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, situată în amenajarea piscicolă Litcov. În urma aprobării acestei decizii suprafaţa introdusă în circuitul agricol de către consilierii judeţeni în acest an ajunge la 5.371,55 de hectare.

,,Acolo unde se mai face piscicultură rămân amenajări piscicole, dar unde nu se mai poate face piscicultură, iar studiul şi legea ne spun acest lucru, se poate schimba categoria de folosinţă a terenului, la cererea concesionarilor. Deocamdată, din datele pe care le am, nu mai sunt alte cereri', a declarat presei, la finele şedinţei, vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Dumitru Mergeani. O altă decizie care viza introducerea în circuitul agricol a unei suprafeţe de 315 hectare din amenajarea piscicolă Maliuc nu a trecut de votul consilierilor judeţeni, după ce reprezentanţii PNL au semnalat faptul că firma concesionară înregistrează debite la Primăria comunei Maliuc. 'Firma concesionară a înaintat o documentaţie legală şi faţă de noi nu are nicio datorie. Nu a existat însă cvorumul necesar, astfel că proiectul nu a fost adoptat', a mai spus vicepreşedintele CJ.

Autoritatea judeţeană administrează terenuri agricole şi piscicole situate în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării în suprafaţă totală de 71.292 de hectare. Din această suprafaţă, CJ avea concesionate, în urmă cu aproape doi ani, 32.196,91 de hectare din amenajări agricole şi 34.912,35 hectare din amenajările piscicole. Renunţarea la piscicultură în favoarea agriculturii este una din deciziile cele mai criticate de-a lungul timpului, fermierii din Deltă preferând să facă agricultură decât piscicultură, în contextul în care în agricultură se acordă subvenţii europene, iar piscicultură nu se întâmplă acelaşi lucru, fapt criticat în repetate rânduri de firmele din acvacultură. Delta Dunării este recunoscută drept cel mai tânăr pământ al Europei.

Sursa: AGERPRES

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel