EXCLUSIV  Cum recunoaştem un narcisist. Răspunsul psihologului

selfie
selfie

Tulburarea de personalitate reprezintă un ansamblu persistent de trăsături cognitive, afective şi relaţionale care determină un comportament invalidant ce deviază de la normele grupului social şi de la aşteptările faţă de persoana respectivă. Cum recunoaştem personalitatea narcisică?

Din punct de vedere psihologic, narcisismul nu înseamnă iubire de sine. Persoanele cu tulburarea de personalitate narcisică sunt îndrăgostite de propria imagine idealizată. Sunt îndrăgostite de această imagine de sine înfrumuseţată pentru că astfel, pot evita sentimentele profunde de nesiguranță şi inferioritate. Sunt centrate pe sine, preocupate excesiv de aspectul lor fizic, sunt lipsite de empatie faţă de ceilalţi şi au o nevoie excesivă de admiraţie.

Multe persoane îi descriu pe cei cu tulburarea de pesonalitate narcisică ca fiind manipulatori, egoişti, aroganţi şi exigenţi. Sunt extrem de rezistenţi la schimbarea comportamentelor lor, chiar şi atunci când acestea le provoacă probleme. Au tendinţa de a îi învinovăţi pe ceilalţi pentru propriile slăbiciuni şi greşeli. Mai mult, ei sunt extrem de sensibili la critică, chiar și la cele mai mici critici, dezacorduri sau slăbiciuni percepute, pe care le consideră a fi atacuri personale.

Semne și simptome


Sentiment grandios de autoimportanță (mai mult decât a fi arogant, narcisistul are un sentiment nerealist de superioritate. Consideră că este unic sau special şi că poate fi înţeles doar de către alţi oameni speciali, că este mai bun decât oricine altcineva şi se aşteaptă să fie recunoscut ca atare, chiar dacă nu a făcut nimic pentru a câştiga recunoaşterea).

Locuiește într-o lume de fantezie care susține iluziile de grandoare (din moment ce realitatea nu susține viziunea grandioasă asupra sa, narcisistul trăieşte într-o lume fantastică susținută de distorsiune și de gândire magică. Aceste fantezii îl protejează de sentimentul de gol interior şi de ruşine, faptele și opiniile care contrazic fanteziile sunt ignorate sau raționalizate).

Are nevoie de laudă și de admirație constantă.

Nu dezvoltă niciodată capacitatea de a se identifica cu sentimentele altora. Nu simte empatie.

Intimidează pe ceilalţi frecvent, manipulează şi minte.

Nevoile celuilalt nu vor fi îndeplinite (sau nici măcar recunoscute).

Poate fi foarte fermecător. Narcisistul e foarte bun în a crea o imagine de sine fantastică care atrage. Suntem atraşi de încrederea sa aparentă și de visurile înalte, cu cât e mai slabă stima noastră de sine, cu atât mai seducătoa-re ne pare persoana narcisistă.

Dacă doriţi să abordez un anumit subiect, aştept comentariile dvs. pentru a dezbate pe larg subiectul respectiv în următorul articol.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel