Tudorel Toader, în PE. OFICIAL: Ce a discutat ministrul Justiției despre legi

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a participat, marți, la dezbaterea ”Threats to the rule of law by the Romanian justice system refor” din cadrul reuniunii Grupului Politic S&D. 

Dezbaterea a avut loc la sediul Parlamentului European din Strasbourg. 

”În cadrul reuniunii, ministrul justiției a realizat o prezentare a evoluțiilor legislative din România, cu referire la noul cadru constituțional democratic dat de actuala constituție a României, modificarea legislației penale, parcursul legilor justiției din 1992 până în prezent. A dezvoltat parcursul legilor de modificare și completare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. A fost detaliată procedura legislativă, marcându-se faptul că procesul de modificare a început în anul 2015, implicarea Ministerului Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii, a tuturor actorilor relevanți în acest proces, aspecte ale procedurii parlamentare, instrumentele constituționale reglementate de legislația română, controlul de constituționalitate cu privire la cele trei legi, reglementarea efectelor deciziilor Curții Constituționale, respectiv obligația Parlamentului de a pune în acord dispozițiile constatate ca fiind neconstituționale cu deciziile Curții Constituționale.” precizează un comunicat de presă al Ministerului Justiției. 

Tudorel Toader, răspuns la întrebări. Clară delimitare

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a răspuns la toate întrebările din sală. Tudorel Toader ”a solicitat o clară delimitare a legilor justiției de legislația penală, respectiv de incriminarea infracțiunilor de corupție. Cu referire la controlul de constituționalitate, a reafirmat că de la publicarea în Monitorul Oficial al României a deciziilor Curții Constituționale, singura opțiune a Parlamentului este aceea de a pune în acord dispozițiile declarate neconstituționale cu aceste decizii. Legile astfel revizuite vor fi trimise la promulgare, existând un nou filtru de control, inclusiv prin posibilitatea constituțională a Președintelui României de a formula atât cerere de reexaminare a legilor, cât și de a sesiza Curtea Constituțională. Acțiunea legiuitorului, a tuturor autorităților publice, este limitată și încadrată de Constituție, garanție a statului de drept”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel