Tudorel Toader, răspuns la avertismentul lui Frans Timmermans

Tudorel Toader a făcut o serie de declarații de presă.

UPDATE: "În România, CSM este garantul independenței justiției atât față de factorii interni cât și față de factorii externi. Exprim convingerea faptului că CSM își îndeplineşte această obligație constituţională. Nici factorul politic şi nici alţi factori nu pot solicita începerea sau oprirea unei anchete penale, după cum nu pot solicita nici modul de soluţionare a respectivei anchete.

În recomandările MCV, se consacră la nivel de principiu faptul că această ingerinţă nu este permisă în activitatea de înfăptuire a justiţiei, dar personal îmi exprim convingerea că recomandarea este valabilă şi pentru emitenţii ei. Guvernul României respectă acest principiu, nu a inteferat și nu inteferează cu activitatea organelor de urmărire penală. După cum nu a inteferat și nici nu interferează activitatea instanțelor de judecată", a declarat Tudorel Toader.

"Numiri eminamente politice, la nivel european"

"La Ministerul Justiţiei are loc un proces de selecţie a candidaţilor pentru ocuparea diferitelor funcţii de procuror de rang înalt. Sunt criterii prevăzute în lege, transparente, proceduri care nu se schimbă în timpul derulării acestora. Considerăm necesară respectarea procedurilor legale existente şi în egală amsura şi la nivel european. Adică, sintetizând, într-o formulă mai accesibilă, nu schimbi regulile în timpul desfăşurării unei procedurii legale. În raportul MCV se prevede de asemenea ca factorul politic să nu intervină în procesul de numire a procurorilor de rang înalt.

În România știm foarte bine că procedura transparentă, pe care o veți vedea în altă etapă, prevede că interviurile se desfășoară Ministerul Justiției. MJ face o propunere către secția de procurori a CSM, aceasta procedază la un interviu, emite un aviz consultativ, iar președintele republicii emite decretul de numire. Noi primim aceste recomandări. Timp în care la nivel european numiri similare sunt eminamente politice", mai spune Tudorel Toader.

"Formulez o simplă și respectuoasă solicitare"

"Personal, am participat zilele trecute la ultima rundă de discuții tehnice la sediul Comisiei Eruopene. Experți ai CE, nu ne-am dus să cerem aprobare, avizarea actelor normative pentru că procesul de legiferare n-are ca etapă prealabilă și avizarea de la CE. Ne-am dus pentru a purta un dialog în cadrul colaborării.

Pentru a vedea modalitățile cele mai adecvate voinței legiuitorului european pentru transpunerea unor directive europene - confiscarea extinsă, protecția victimelor infracțiunilor, consolidarea prezumției de nevinovăție - în termen scurt vor fi transpuse în planul legislației naționale. Aspectele de oportunitate sunt de competența exlusivă a legiuitorului ordinar sau delegat. Aspecte de constituționalitate sunt obligatoriu ivzorâte din Constițuție prin considerentele deciziilor de admitere emise de către CCR.

De dată recentă, văd cum oficiali europeni își exprimă îngrijorări dar sunt exprimate cu caracter preventiv, însă cu un puternic potențial electoral. Ca ministru, formulez o simplă și respectuoasă solicitare: să ne cunoaștem, să ne respectăm competențele, fie ele și partajate, să ne respectăm demnitatea și specificul național", a spus Toader.

 ___________________________________________________________________________________________________

Tudorel Toader urmează să facă mai multe declarații, începând cu ora 14:45.

DCNews va transmite LIVE declarațiile ministrului de Justiție.

Vezi și:  Frans Timmermans avertizează Guvernul Dăncilă. Bogdan Chirieac, fără replică, întrebare-cheie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel