Tudorel Toader, declarații după motivarea CCR: Cheia deciziei

Rodica Mitu / 08 iun 2018 / 12:18
Tudorel Toader, declarații după motivarea CCR
Tudorel Toader, declarații după motivarea CCR

Tudorel Toader, ministrul Justiției, a făcut, vineri, 8 iunie, o serie de precizări după motivarea CCR, transmițând și un îndemn.

Ministrul Justiției spune că "era necesară această clarificare". "Independența judecătorilor nu o schimbă nimeni, nici ministrul, nici președintele, nici Curtea Constituțională. Niciun ministru nu se va duce să întrebe un procuror despre modul de soluționare al unei cauze, despre administrarea probelor. Asta e independența lui pe care și-o exercită în baza legii", a zis Toader.

"A câștigat statul de drept. Decizia foarte explicită mai pune o temelie la fundamentele statului de drept în România. (...) E necesar ca fiecare dintre noi să ne cunoaștem bine competențele, să ne respectăm pe deplin limitele de competență trasate de Constituție, de lege. Vă îndemn să citiți decizia Curții. E un exercițiu de înțelegere", a mai spus ministrul Justiției.

"Cheia deciziei este de a ne cunoaște competențele, poziția, rolul pe care îl avem. Evident, și de a le respecta", a mai declarat Tudorel Toader.

Decizia CCR, publicată în Monitorul Oficial

Decizia Curţii Constituţionale, care a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedinte, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi, şi a stabilit că preşedintele urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA, a fost publicată joi seară în Monitorul Oficial, la câteva ore după ce CCR a publicat pe site-ul instituţiei motivarea acestei decizii.

"Constată existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele României, generat de refuzul preşedintelui României de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi. Preşedintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi. Definitivă şi general obligatorie", este decizia luată de Curtea Constituţională în 30 mai şi publicată joi seară în Monitorul Oficial.

 

Vezi și: Uncheșelu, cerere bombă după motivarea CCR - update