Trupe ONU în Ucraina. Polonia, presiune pe UE

Preşedintele polonez Andrzej Duda a pledat joi în Consiliul de Securitate al ONU pentru desfăşurarea unei forţe a Căştilor Albastre în Ucraina, "de-a lungul frontierei" cu Rusia şi "în întregul est (ucrainean) aflat în mâinile separatiştilor" proruşi, informează vineri AFP. 

"Susţinem desfăşurarea unei misiuni de pace a ONU" în Ucraina, a declarat Duda în timpul unei conferinţe de presă, reluând o parte din discursul rostit cu puţin timp înainte de aceasta în faţa Consiliului de Securitate, prezidat în mai de Polonia şi care desfăşura o reuniune asupra dreptului internaţional şi păcii în lume. 

"Am subliniat în termenii cei mai fermi că, dacă acest lucru se va întâmpla, va fi necesar ca aceste forţe să fie desfăşurate pe întreg teritoriul care se află azi în mâinile separatiştilor", a adăugat preşedintele polonez. 

"În primul rând, aceste forţe trebuie să fie prezente de-a lungul frontierei recunoscute internaţional între Ucraina şi Rusia", a precizat Duda.

Protecție pentru OSCE  

În septembrie, Rusia a cerut Consiliului de Securitate, într-un proiect de rezoluţie, să autorizeze desfăşurarea în estul Ucrainei, unde forţele ucrainene luptă cu separatiştii proruşi, o misiune de militari uşor înarmaţi, pentru a-i proteja pe cei circa 600 de observatori ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). 

Ucraina cere de multă vreme trimiterea de forţe de menţinere a păcii, însă, spre deosebire de Moscova, doreşte desfăşurarea lor în toată zona de conflict, mai ales pentru a controla frontiera ruso-ucraineană. Potrivit Kievului, arme şi combatanţi dinspre Rusia continuă să intre pe teritoriul ucrainean. 

Dacă o propunere pentru trimiterea de Căşti Albastre în estul ucrainean ar fi supusă la vot în Consiliul de Securitate, ea s-ar lovi, probabil, de un veto al Rusiei. 

Conflictul în care armata ucraineană se confruntă cu separatiştii proruşi în estul acestei foste republici sovietice s-a soldat cu peste 10.000 de morţi de la declanşarea lui, în aprilie 2014, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel