Trump, retragere dintr-un tratat al ONU: ''Nu vom ractifica niciodată''

Donald Trump
Donald Trump

Preşedintele Statelor Unite Donald Trump a anunţat vineri că retrage semnătura americană de pe Tratatul privind comerţul cu arme (ATT), un text adoptat în 2013 de ONU şi menit să moralizeze comerţul internaţional cu arme, informează France Presse şi DPA.

"America respinge acest tratat", a declarat Trump într-un discurs la Indianapolis (statul Indiana) în faţa National Rifle Association, puternicul lobby pentru arme de foc.

"Nu vom ratifica niciodată acest tratat", a insistat el, arătând încă o dată că sfidează tratate internaţionale şi organizaţia multilaterală cu sediul la New York.

"Anunţ oficial astăzi că Statele Unite vor revoca efectele semnării acestui tratat de către America", a spus el. "Nu vom lăsa niciodată birocraţii străini să calce în picioare libertăţile garantate de al doilea amendament" al Constituţiei, a adăugat el.

"Naţiunile Unite vor primi în curând o înştiinţare oficială că America respinge acest tratat", a mai declarat Trump.

Textul, semnat de John Kerry

Textul a fost semnat de şeful diplomaţiei americane John Kerry sub preşedinţia lui Barack Obama, dar nu a fost niciodată ratificat de Congres.

Pe scenă la Indianapolis, Trump a semnat apoi un mesaj oficial către Senat cerând parlamentarilor "să întrerupă ratificarea tratatului şi să trimită tratatul acum respins înapoi la mine în Biroul Oval, unde mă voi ocupa de el", a spus Trump în aplauzele mulţimii.

Trump a semnat scrisoarea şi apoi a aruncat pixul mulţimii, care scanda "U-S-A".

Arms Trade Treaty (ATT) prevede în special ca fiecare ţară semnatară să evalueze înainte de orice tranzacţie dacă armele vândute pot fi utilizate pentru a ocoli un embargou internaţional, încălca drepturile omului sau să fie deviate către criminali.

Armele variază de la pistoale până la avioane, nave de război şi rachete. Textul se referă la toate transferurile internaţionale (import, export sau tranzit).

Potrivit ONU, 101 state au aderat la ATT. Acesta a intrat în vigoare în 2014.

Vezi și: Cine a instaurat panică la Kremlin? Statul major al armatei Rusiei, anunț ȘOC

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel