Trump, discurs televizat pentru a debloca discuțiile pe buget

Trump, discurs televizat pentru a debloca discuțiile pe buget
Trump, discurs televizat pentru a debloca discuțiile pe buget

Preşedintele SUA, Donald Trump, s-a adresat naţiunii, pledând pentru finanţarea zidului de la frontiera cu Mexicul.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, s-a adresat marţi seara naţiunii printr-un discurs televizat în direct de la Casa Albă, pledând pentru finanţarea construcţiei unui zid la frontiera cu Mexicul, dar nu a declarat o urgenţă naţională care i-ar fi permis să decidă singur în această chestiune, relatează Reuters. Trump a cerut Congresului să aloce 5,7 miliarde de dolari pentru o construcţie de oţel la graniţa de sud, unde - a susţinut el - are loc o criză de securitate în curs de agravare.

Stare de urgenţă

După ce a lăsat să se înţeleagă timp de câteva zile că ar putea declara o stare de urgenţă, ca prim pas pentru a finanţa construcţia fără aprobarea Congresului, preşedintele a anunţat că se va întâlni miercuri cu liderii parlamentarilor americani, pentru a negocia din nou deblocarea administraţiei SUA. În discursul din Biroul Oval, Trump a enumerat o serie de infracţiuni grave comise în SUA de imigranţi ilegali, inclusiv de unii care au ajuns pe teritoriul american ca minori neînsoţiţi, şi a apreciat că este vina Partidului Democrat, de opoziţie, că forţele de protecţie a frontierei nu beneficiază de mijloacele de a apăra poporul de acest pericol.

Citește și: Donald Trump, scrisoare formidabilă de la Kim Jong Un

Americanii cheltuiesc anual sute de miliarde de dolari pentru a combate traficul de droguri şi efectele acestuia; suma cerută pentru zid este infimă prin comparaţie, a arătat el. Preşedintele a explicat că oricum construcţia se va autofinanţa prin economiile menţionate, dar Mexicul va plăti pentru zid - aşa cum a promis el - indirect, prin noul tratat comercial încheiat cu SUA şi Canada, în locul NAFTA.

Bugetul, blocat

Înaintea transmisiunii TV, democraţii au ameninţat că vor contesta în justiţie o eventuală decizie a preşedintelui de a declara starea de urgenţă. Nu este însă sigur - apreciază Reuters - că Trump a renunţat la această intenţie, înaintea vizitei la frontiera de sud-vest planificate joi.

Administraţia federală a SUA este parţial blocată de 18 zile, în lipsa unei legi privind cheltuielile bugetare, pe care Congresul, unde democraţii sunt majoritari în Camera Reprezentanţilor, iar republicanii în Senat, nu a reuşit să o adopte.

Citește și: Trump, deplasare la granița cu Mexic în plină criză

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel