Trenurile spre Grecia şi Turcia, calvar pentru călători

Cu restricţii de viteză de 25 de kilometri pe oră şi pe o căldură sufocantă. Aşa circulă călătorii care aleg să meargă cu trenul din Bucureşti la Istanbul sau Salonic. Sunt curse internaţionale lansate recent de CFR. Nu este însă nicio diferenţă faţă de garniturile cu navetişti, scrie observator.tv. 

Mai mult, trenul ocoleşte 60 de kilometri şi opreşte inclusiv în gara din Videle, pentru că autorităţile nu sunt în stare să repare de 14 ani un pod peste râul Argeş. Trenul Internaţional 461 pleacă de acum din Gara de Nord cu direcţia Sofia şi apoi Istanbul. Prima oprire, gara din Videle.

70 de kilometri ce urmează să fie parcurşi în tot atâtea minute. Încă de la ieşirea din Bucureşti apar primele restricţii de viteză. Un turist norvegian are o replică ironică. Acesta susţine că pasagerii ar trebui, mai degrabă, să alerge pe lângă tren.

Afară sunt 33 de grade Celsius, dar în vagoane sunt chiar mai multe. Aerul condiţionat nu funcţionează. În aceste condiţii singura soluţie este deschiderea geamului.

Aceşti tineri, unul din America, celălalt din Anglia, fac turul Europei de Est cu trenul. Se anunţă o călătorie lungă, iar ei recunosc că nu s-au gândit înainte să-şi cumpere biletele. Trenul ar fi trebuit să aibă linie directă până la Giurgiu. Un pod prăbuşit acum 14 ani, la Grădiştea, face ca traseul să ocolească pe la Videle. Aşa că în loc de 60 de kilometri până la graniţa cu Bulgaria, călătorii fac dublu.

Aşa arată neputinţa statului român, aici în Giurgiu, la 14 ani după ce acest tronson de cale ferată s-a prăbuşit în râul Argeş. Au fost aprobate studii de fezabilitate şi un proiect de reabilitare de 70 de milioane de euro care nu a mai început niciodată.

După 14 ani de promisiuni că podul va fi reparat, autorităţile vin cu unele noi.

"Vom lansa doar pentru podul de la Grădiştea execuţia şi proiectarea, mi s-a promis în luna iulie. Noi nu facem discuţii, noi lucrăm cu fapte concrete", a declarat Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor. 

Drumul se opreşte în gara din Videle, una care arată ca întreaga reţea feroviară din România şi anume jalnic. Trenul arată acceptabil, destul de curat. Lipsa aerului condiţionat face însă călătoria insuportabilă. Gândiţi-vă ce înseamnă să faci de la Bucureşti la Istanbul 19 ore într-un aer sufocant.

În aceste condiţii, singurele avantaje ale călătoriilor cu trenul către Sofia, Istanbul sau Salonic sunt preţurile biletelor, între 29 şi 60 de euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel