Tragedie. Opt rinoceri, morți din vina autorităților

Opt rinoceri negri, subspecie aflată în pericol critic de dispariţie, au murit după ce au fost transferaţi într-o nouă rezervaţie în sudul Kenyei, au anunţat vineri autorităţile din această ţară.

Ministrul Turismului şi al Faunei, Najib Balala, a ordonat Serviciului kenyan pentru protecţia faunei (KWS) să suspende imediat transferurile rinocerilor negri, după moartea a opt dintre aceştia, a indicat biroul de presă al oficialului într-un comunicat. KWS nu a comentat oficial decesele. Cele opt animale decedate făceau parte dintr-un grup de 11 rinoceri negri care fuseseră transferaţi în luna iunie din parcurile naţionale din Nairobi şi Nakuru către cel din Tsavo-Est.

Transportul către noul habitat al rinocerilor, care au fost sedaţi în timpul călătoriei, presupune anumite riscuri, însă moartea animalelor în timpul unei operaţiuni de acest fel este un fenomen rar. În perioada 2005-2017, 149 de rinoceri au fost mutaţi prin aceeaşi procedură în Kenya, dintre care doar 8 au decedat, potrivit ministrului Turismului.

Cercetările preliminare sugerează că cei opt rinoceri negri ar fi putut muri din cauza unei otrăviri cu sare, după ce au băut, în noua lor rezervaţie, o apă diferită de cea cu care erau obişnuiţi, a mai precizat ministrul. Au fost date dispoziţii să se realizeze o anchetă completă, ale cărei rezultate vor fi cunoscute săptămâna viitoare. Va fi aplicată cu siguranţă o sancţiune disciplinară dacă concluziile indică o neglijenţă sau un comportament neprofesional din partea KWS, a adăugat ministrul.

Paula Kahumbu, directoarea organizaţiei pentru protecţia animalelor Wildlife Direct, a făcut un apel către autorităţi pentru a-şi asuma responsabilitatea şi a explica ceea ce s-a întâmplat. Nişte rinoceri au murit, trebuie să anunţăm transparent atunci când se întâmplă, nu o săptămână sau o lună mai târziu, a declarat aceasta. Ceva s-a întâmplat şi trebuie să ştim ce anume. Potrivit organizaţiei Save the Rhinos, au mai rămas mai puţin de 5.500 de rinoceri în lume, iar toţi aceştia trăiesc în Africa. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel