Traumatismul cranian, diagnosticat cu o simplă picătură de sânge

Cercetătorii de la Universitatea din Geneva, în colaborare cu spitale din Barcelon, Madrid și Sevillia, au dezvoltat un test de sânge care permite, cu ajutorul unei simple picături de sânge, diagnosticarea unui traumatism cranian. 

O căzătură pe scări, un accident cu bicicleta sau în timpul unui antrenament sportiv se poate solda cu un traumatism cranian. Simptome precum tulburările de vedere, greață sau pierderea temporară a cunoștinței pot fi simple consecințe ale unui asemenea traumatism sau dimpotrivă pot semnala o comoție cerebrală. Din această cauză, după un astfel de șoc pacienții trebuie să facă un examen computer tomograf (CT) sau rezonanță magnetică (RMN) pentru diagnosticarea traumatismului cranian. 

Însă în 90% din cazuri aceste investigații se dovedesc inutile. De aceea, cercetătorii elvețieni au încercat să pună la punct o metodă mai simplă și totodtă eficientă. Ei au izolat anumite proteine a căror cantitate în sânge crește în cazul unui anumit traumatism cranian. 

„Ideea noastră a fost de a descoperi un mijloc de a face un examen rapid care ar permite, de exemplu în cazul unui meci de fotbal sau de box, să arate dacă sportivul se poate întoarce pe teren sau necesită spitalizare. Ceva cu totul diferit de un examen CT Scan, care durează mult și nu se poate face oriunde”, subliniază prof. dr. Jean-Charles Sanchez, de la Departamentul de medicină internă la Facultății de Medicină UNIGE. 

Funcționează ca un test de sarcină

Cercetătorii au pus la punct un mic dispozitiv care permite diagnosticarea traumatismului cranian, rapid și simplu, care poate fi procurat de la farmacie sau de la sala de sport. Acest test este inspirt din testele de sarcină și funcționează punând o simplă picătură de sânge pe o lamelă. În 10 minute, pacientul știe dacă are un traumatism grav. 

„Dacă apare o liniuță, pacientul trebuie să meargă la spital pentru tomografie, dacă nu apare nimic, nu există riscuri”, au explicat autorii. 

Acest test ar putea fi comercializat în 2019. 

În continuare, prof. Sanchez are în plan dezvoltarea altor teste pentru diagnosticul rapid al accidentelor vasculare cerebrale și anevrismelor.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel