Tratat nuclear. Rusia: Nu vom recunoaște decizia SUA

Vladimir Putin
Vladimir Putin

Rusia a avertizat luni că nu va recunoaşte ieşirea unilaterală a SUA din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), un important acord de dezarmare nucleară semnat la sfârşitul perioadei Războiului Rece, informează EFE şi TASS.

"Nu vom recunoaşte decizia unilaterală a SUA privind suspendarea tratatului. Considerăm acest demers drept nesemnificativ din punct de vedere juridic", a declarat ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, într-un interviu acordat revistei "Viaţa internaţională" ("Mejdunarodnaia jizni"), din care aceasta publică fragmente luni pe site-ul său internet.

Diplomatul rus a subliniat că divergenţele actuale asupra Tratatului INF ar trebui rezolvate între cele două părţi "la masa negocierilor".

Moscova consideră ca "inacceptabil" atât ultimatumul de 60 de zile pe care i l-a dat SUA pentru a se conforma Tratatului INF, cât şi cererea acestora de a distruge racheta sa de croazieră Novator 9M729 (SSC-8, conform clasificării NATO), despre care Washingtonul susţine că ar încălca tratatul.

"Această rachetă nu încalcă tratatul", a insistat în interviul menţionat Serghei Riabkov. Potrivit ministrului rus, această rachetă nu ar avea o rază de acţiune care să contravină prevederilor Tratatului INF, care interzice rachetele cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 de kilometri, cu lansare de la sol. Noua rachetă rusească ar avea o rază de acţiune mai mică de 500 de km, dar este mobilă, susţin unii experţi.

În opinia ministrului rus, Casa Albă caută "scuze" pentru a se sustrage restricţiilor impuse de acest pact în privinţa dezvoltării armelor strategice.

Riabkov a insistat că Rusia, într-un gest de "transparenţă fără precedent", este dispusă să prezinte SUA informaţii detaliate asupra acestei rachete, inclusiv imagini de la testarea ei.

În acelaşi timp, Moscova cere Washingtonului "să-i risipească îndoielile" legate de sistemele antibalistice Aegis Ashore, desfăşurate în România şi care vor fi desfăşurate în curând şi în Polonia, a subliniat ministrul adjunct de externe rus, întrucât Moscova consideră că aceste sisteme şi dispozitivele de lansare verticală MK-41 ar putea fi utilizate pentru lansarea rachetelor de croazieră cu raza intermediară de acţiune.

"Americanii nu par să fie dispuşi să ia nicio măsură în acest sens", a adăugat el.

Rusia răspunde cu aceeași monedă

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat recent că dacă SUA, pe care le-a acuzat că fac să crească riscul unui război nuclear în lume, decid să dezvolte rachete interzise de Tratatul INF, Rusia va reacţiona în acelaşi fel.

Putin a declarat că SUA au procedat în aceeaşi manieră în 2002 când s-au retras din Tratatul de apărare antirachetă, care a reprezentat una din pietrele de temelie ale securităţii internaţionale.

Potrivit liderului rus, Casa Albă nu a prezentat niciodată dovezi ale unor încălcări de către Rusia a Tratatului INF şi SUA au fost primele care au încălcat acordul prin desfăşurarea unor elemente strategice ale scutului lor antirachetă în Europa.

Conform NATO, Rusia a încălcat INF prin dezvoltarea noii sale rachete Novator care - potrivit unor politicieni ruşi - ar avea o rază de acţiune de 498 de km, deci cu doi kilometri mai puţin decât limita admisă de tratat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel