Tratat nuclear. Rusia: Nu vom recunoaște decizia SUA

Darius Muresan / 21 ian 2019 / 19:43
Vladimir Putin
Vladimir Putin

Rusia a avertizat luni că nu va recunoaşte ieşirea unilaterală a SUA din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), un important acord de dezarmare nucleară semnat la sfârşitul perioadei Războiului Rece, informează EFE şi TASS.

"Nu vom recunoaşte decizia unilaterală a SUA privind suspendarea tratatului. Considerăm acest demers drept nesemnificativ din punct de vedere juridic", a declarat ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, într-un interviu acordat revistei "Viaţa internaţională" ("Mejdunarodnaia jizni"), din care aceasta publică fragmente luni pe site-ul său internet.

Diplomatul rus a subliniat că divergenţele actuale asupra Tratatului INF ar trebui rezolvate între cele două părţi "la masa negocierilor".

Moscova consideră ca "inacceptabil" atât ultimatumul de 60 de zile pe care i l-a dat SUA pentru a se conforma Tratatului INF, cât şi cererea acestora de a distruge racheta sa de croazieră Novator 9M729 (SSC-8, conform clasificării NATO), despre care Washingtonul susţine că ar încălca tratatul.

"Această rachetă nu încalcă tratatul", a insistat în interviul menţionat Serghei Riabkov. Potrivit ministrului rus, această rachetă nu ar avea o rază de acţiune care să contravină prevederilor Tratatului INF, care interzice rachetele cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 de kilometri, cu lansare de la sol. Noua rachetă rusească ar avea o rază de acţiune mai mică de 500 de km, dar este mobilă, susţin unii experţi.

În opinia ministrului rus, Casa Albă caută "scuze" pentru a se sustrage restricţiilor impuse de acest pact în privinţa dezvoltării armelor strategice.

Riabkov a insistat că Rusia, într-un gest de "transparenţă fără precedent", este dispusă să prezinte SUA informaţii detaliate asupra acestei rachete, inclusiv imagini de la testarea ei.

În acelaşi timp, Moscova cere Washingtonului "să-i risipească îndoielile" legate de sistemele antibalistice Aegis Ashore, desfăşurate în România şi care vor fi desfăşurate în curând şi în Polonia, a subliniat ministrul adjunct de externe rus, întrucât Moscova consideră că aceste sisteme şi dispozitivele de lansare verticală MK-41 ar putea fi utilizate pentru lansarea rachetelor de croazieră cu raza intermediară de acţiune.

"Americanii nu par să fie dispuşi să ia nicio măsură în acest sens", a adăugat el.

 

Rusia răspunde cu aceeași monedă

 

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat recent că dacă SUA, pe care le-a acuzat că fac să crească riscul unui război nuclear în lume, decid să dezvolte rachete interzise de Tratatul INF, Rusia va reacţiona în acelaşi fel.

Putin a declarat că SUA au procedat în aceeaşi manieră în 2002 când s-au retras din Tratatul de apărare antirachetă, care a reprezentat una din pietrele de temelie ale securităţii internaţionale.

Potrivit liderului rus, Casa Albă nu a prezentat niciodată dovezi ale unor încălcări de către Rusia a Tratatului INF şi SUA au fost primele care au încălcat acordul prin desfăşurarea unor elemente strategice ale scutului lor antirachetă în Europa.

Conform NATO, Rusia a încălcat INF prin dezvoltarea noii sale rachete Novator care - potrivit unor politicieni ruşi - ar avea o rază de acţiune de 498 de km, deci cu doi kilometri mai puţin decât limita admisă de tratat.