Traseu turistic cultural în Maramureș, creionat pe urmele unui personaj care ar fi influenţat opera lui Shakespeare

Turiştii care vor ajunge în judeţul Maramureş în sezonul estival vor putea urma un traseu cultural care a fost gândit să urmeze paşii principalului personaj din romanul istoric documentar "În umbra lui Shakespeare", scris de Walter Ubelhart, a anunţat autorul miercuri seara, cu ocazia lansării cărţii.

Lansarea a fost urmată de vernisajul unei expoziţii de pictură şi vizionarea unui fragment din filmul aflat în lucru după aceeaşi carte. Evenimentele au avut loc la Teatrul Municipal Baia Mare, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru" Atelier".

"Cartea a suscitat interesul unei agenţii de turism locale, agenţie care din acest an va avea o variantă de traseu care parcurge o parte din locurile prin care a trecut principalul personaj al cărţii, Johannes Banfi Huniades, fiind unul dintre presupuşii coautori ai unor opere comune adunate sub semnătura celebrului William Shakespeare. Sunt câteva localităţi rurale din vecinătatea municipiului Baia Mare, locuri prin care personajul cărţii a trecut şi am identificat o serie de repere simboluri care cu siguranţă vor încânta turistul român sau străin", a declarat Walter Ubelhart.

Reprezentanta agenţiei de turism din Baia Mare, Alexandra Lazăr, a precizat că e o premieră la nivel local introducerea în circuitul turistic a unui traseu care urmează personajul unei cărţii istorice.

"M-am tot gândit cu colegii din agenţie cum să punem în valoare această poveste minunată şi să arătăm atât băimărenilor, cât şi celor care ne calcă pragul oraşului că noi avem un pic mai mult de arătat decât ceea ce crede toată lumea. Astfel, am realizat un traseu tematic care pune în valoare lucrurile care au fost descoperite de Walter, dar şi de cititorii acestei cărţi. O poveste minunată prin care scoatem la lumină nişte amănunte interesante, pentru că avem la dispoziţie clădirea, locul şi alte spaţii care fac parte din acest tur. (...) Dorim să arătăm şi altora care nu au timp să citească romanul că povestea este în jurul nostru şi că dăinuie de sute de ani. (...) Cred că întreg romanul istoric arată explicit rolul interconectării umane şi acest fapt intenţionăm să-l arătăm şi turiştilor", a spus Alexandra Lazăr.

Prefaţatorul romanului "În umbra lui Shakespeare", prof. univ. dr. Mircea Fărcaş, a subliniat că autorul acestuia face un imens serviciu cultural Transilvaniei şi României.

"Autorul face un serviciu extraordinar acestui oraş, Transilvaniei şi României, prin curajul de care a dat dovadă în a ieşi în public să spună, să afirme ceea ce pe mulţi îi contrariază. Am avut multe discuţii contradictorii (...), dar romanul te lasă să visezi, îţi lasă imaginaţia liberă. Firul personajului din roman arată că totul are un sens şi se întâmplă cu un sens", a spus Mircea Fărcaş.

Doi dintre actorii care joacă în filmul artistic aflat în lucru după cartea "În umbra lui Shakespeare" de Walter Ubelhart au vernisat o expoziţie de pictură având ca inspiraţie mai multe scene din roman.

Organizatorii au proiectat celor peste 200 de persoane prezente la eveniment un scurt fragment din filmul aflat în lucru.

Romanul istoric documentar "În umbra lui Shakespeare", de Walter Ubelhart, susţine că în urmă cu mai bine de 400 de ani, un absolvent al Şcolii Rivulina din Baia Mare, Johannes Banfi Huniades, părăsind locul natal, a ajuns să intre în cercurile scriitorului englez William Shakespeare, contribuind cu diverse teme la opera scriitorului, unele luate din viaţa de atunci a Maramureşului. Cercetarea documentelor realizată de autor pe parcursul anilor înclină spre faptul că Shakespeare l-a cunoscut pe Johannes Banfi Huniades, care a preferat să rămână discret în privinţa contribuţiei sale literare, însă o largă varietate de obiceiuri şi descrieri întrebuinţate de scriitor ar proveni din Maramureşul arhaic. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel