Transportoare blindate Piranha V, contract semnat

Contractul de achiziţie a 227 de transportoare blindate Piranha V a fost semnat vineri în prezenţa premierului Mihai Tudose, a viceprim-ministrului Marcel Ciolacu şi a ministrului Apărării, Mihai Fifor. 

Premierul Mihai Tudose şi ministrul Apărării au declarat că acest contract va duce la relansarea industriei de apărare româneşti. 

"Faptul că ultimele şase de anul acesta, nu ultimele şase din cele 227, vor fi produse în România şi România va deveni din nou producător printr-o entitate de stat în asociere cu GD, producător de tehnică militară de vârf, cred că este un început bun pentru industria românească de apărare", a spus Tudose la ceremonia de semnare a contractului, organizată la Ministerul Apărării Naţionale. 

El a arătat că acest proiect a fost botezat "Picasso", deoarece a început în urmă cu nouă luni cu o schiţă de un perete. 

"Acum nouă luni am început o discuţie pe această temă în birou la Ministerul Economiei. Sunt nouă luni şi uite că la termen s-a livrat ceva pentru România, un lucru care răspunde atât necesităţilor de securitate şi apărare ale României, angajamentelor de parteneriat strategic cu NATO şi cu ţările europene, dar şi un angajament pe care ni l-am luat de atunci pentru a face ceva pentru economia românească. (...) Proiectul a început acum nouă luni, să mă scuze partenerii şi colegii americani, cu o schiţă pe un perete şi într-o zi îl botezasem proiectul 'Picasso', fiindcă era o chestie care numai a artă nu semăna, dar numai noi înţelegeam ce e acolo", a afirmat prim-ministrul. 

”Zi importantă pentru MApN”

La rândul său, ministrul Apărării a precizat că acest contract va duce la relansarea Uzinei Mecanice Bucureşti. 

"Este o zi foarte importantă pentru MApN, pentru Guvernul României. Astăzi reuşim să semnăm un contract cu o importanţă majoră nu doar pentru înzestrarea Armatei, ci mai ales pentru industria de apărare românească. Aşa cum Guvernul României s-a angajat, iată un contract extrem de important care de altminteri duce la înzestrarea Armatei, întoarce în industria românească de apărare o sumă consistentă, care va putea duce la relansarea unei întreprinderi de tradiţie din domeniul industriei de Apărare - şi mă refer la Uzina Mecanică Bucureşti", a spus Fifor. 

El a salutat faptul că proiectul începe sub semnătura prim-ministrului Mihai Tudose. 

"Anul acesta, în România, vor ajunge primele 36 de transportoare blindate din cele 227 cât numără pachetul, din care ultimele 6 vor fi produse în România, la Uzina Mecanică Bucureşti. Cred eu că este un pas mare înainte şi nu pot decât să-i felicit pe toţi cei care au lucrat la acest proiect, să-i încredinţez pe partenerii noştri de la Mowag, GD că în ceea ce ne priveşte vom respecta întru totul clauzele contractului semnat astăzi", a adăugat Fifor. 

Contractul a fost semnat de directorul general al Companiei Naţionale Romtehnica, Daniel Grigoroiu Norocel, şi Oliver Duerr, reprezentant General Dynamics European Land Systems. 

Guvernul României a adoptat, pe 29 noiembrie anul trecut, hotărârea prin care s-au aprobat circumstanţele şi procedura specifică aferente primei etape a programului de înzestrare "Transportor blindat pentru trupe 8x8", în vederea atribuirii unui acord-cadru de furnizare a 227 de transportoare blindate şi derivate pe platforma Piranha 5 şi a suportului logistic iniţial către General Dynamics European Land Systems - Mowag GmbH. 

Transportorul blindat pentru trupe 8x8 constituie un mijloc de transport al grupei de infanterie, precum şi al structurilor de sprijin. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel