Transport rusesc de armament, blocat de MAE, pe Dunăre. Radu Tudor: Ni se încearcă vigilenţa

Sunt tensiuni pe Dunăre între Serbia şi România, după ce autorităţile române au blocat un transport rusesc de armament care ar fi trebuit să ajungă la Belgrad. Armamentul a fost confiscat, iar presa de la Belgrad acuză România că ar fi încălcat convenţia privind regimul navigaţiei pe Dunăre. 

Subiectul a fost comentat la Antena 3 de Radu Tudor, care a declarat că MAE a procedat foarte bine, dată fiind apartenenţa României la UE şi NATO. 

"Trebuie să spunem că România respectă pe deplin regimul sancţiunilor impuse Rusiei de UE în urma încălcării repetate a dreptului internaţional. De la anexarea ilegală a Crimeei până la sprijinirea militară şi logistică a unor trupe separatiste în estul Ucrainei, inclusiv atacurile cibernetice şi asasinatele comandate de Rusia pe teritoriul ţărilor membre UE şi NATO au determinat aceste instituţii să reacţioneze serios. România, membru UE şi NATO, nu poate încălca regulile acestor instituţii, drept pentru care exporturile de armament ale Rusiei către Serbia nu pot folosi teritoriul UE. România nu poate permite o înarmare ilegală a Serbiei cu armament rusesc, lucru care evident ar putea pune în pericol apărarea atât a României, cât şi a Uniunii Europene", a declarat Radu Tudor, jurnalist militar. 

Conflict între România şi Serbia? 


"E greu de anticipat un conflict din acest punct de vedere. Belgradul ştie foarte bine, în ciuda faptului că sunt apropiaţi de Moscova, că încalcă nişte reguli atunci când forţează tranzitarea ilegală de armament rusesc prin România. Vor trebui să îşi găsească alte metode de tranzit pentru acest tip de armament, ei cunosc sancţiunile impuse de UE. Cred că un astfel de transport special trebuie întâi anunţat, apoi negociat. Încearcă şi ei marea cu degetul şi nu e prima oară când se întâmplă asta. Ni se încearcă vigilenţa şi iată că în calitate de stat membru UE şi NATO ne facem datoria, respectarea angajamentelor faţă de aceste entităţi nu ne poate fi pusă la îndoială", a mai spus jurnalistul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel