Totul despre terapia care poate schimba fundamental ADN-ul uman

ADN
ADN

Invitată la emisiunea Academia de Sănătate, prof dr Liliana Pâslaru a explicat ce înseamnă CRISPR CAS, terapia genică revoluționară, inspirată de la bacterii, care poate să decupeze și să repare ADN-ul uman deteriorat.

Aplicațiile ei sunt uriașe, printre altele ea putând fi folosită pentru a produce medicamente care să vindence cancerul sau alte boli la oameni, dar și în alte domenii, precum realizarea de culturi care să reziste schimbărilor climatice.

Ce este CRISPR CAS?

Răspunsul scurt ar fi că este o nouă terapie genică, o clasă revoluționară de instrumente moleculare pe care oamenii de știință le pot folosi pentru a ținti și tăia, precum o foarfecă, orice fel de material genetic. Sistemele CRISPR sunt cele mai rapide, mai ușoare și mai ieftine metode pe care le-au avut vreodată la dispoziție cercetătorii genetici, care pot să manipuleze „codul vieții" în orice organism de pe Pământ, inclusiv în oameni. Este, pur și simplu, prima tehnologie capabilă cu adevărat de a schimba chimia fundamentală a ceea ce suntem.

„Tehnologia CRISPR-CAS reprezintă un instrument biomolecular de largă utilitate în ceea ce se cheamă editarea genomică. Este cunoscut faptul că terapia genică reprezintă o formă de tratament, prin care se modifică ADN-ul sau ARN-ul, acizii nucleici deci, cu scopul prevenirii, contracarării sau remedierii unor situații patologice cauzate de o funcționare deficitară a unor gene, să le zicem defecte genetice în general", a explicat prof dr Liliana Pâslaru, reputat specialist în biochimie medicală și clinică, profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București și la Institutul Clinic Fundeni din Capitală.

CITIȚI MAI MULTE PE DC MEDICAL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel