EXCLUSIV  TOP 2018. MARELE eveniment politic al anului. Românii au decis

Laura Codruța Kovesi FOTO AGERPRES
Laura Codruța Kovesi FOTO AGERPRES

DCNews a lansat sondajul cu întrebarea „Care este evenimentul politic al anului?”. Cele cinci variante de răspuns au fost: „Venirea Vioricăi Dăncilă în Guvern”, „Protest 10 august diaspora”, „Revocare Kovesi”, „Denunțare protocoale” și „Conflict constituțional Iohannis”.

9184 de persoane (33,09%) consideră că evenimentul politic al anului 2018 este revocarea Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al DNA.

La data de 22 februarie, ministrul Justiţiei a solicitat declanşarea procedurii de revocare a procurorului şef al DNA, după ce a prezentat un raport privind activitatea managerială de la DNA. Raportul a fost format din 20 de categorii şi fapte „de netolerat într-un stat de drept", după cum spunea ministrul Tudorel Toader. Pe 27 februarie, Laura Codruţa Kovesi s-a prezentat în faţa Secţiei pentru Procurori a CSM pentru a fi audiată, la şedinţă participând şi ministrul Justiţiei, cel care ceruse revocarea sa din funcţie. După dezbateri, secţia de procurori a CSM a decis să dea aviz negativ solicitării ministrului Justiţiei. Avizul, care este unul consultativ, a fost trimis la Cotroceni. Pe 16 aprilie, preşedintele Klaus Iohannis anunţa că nu o va revoca pe Laura Codruţa Kovesi de la conducerea DNA, susținând că motivele invocate de ministrul Justiţiei nu au fost de natură să îl convingă. În replică, ministrul Tudorel Toader a anunţat că va sesiza CCR.

Pe 30 mai, CCR a decis că există un conflict institutional. Judecătorii Curţii au susţinut că decizia preşedintelui Iohannis de a nu accepta cererea ministrului Tudorel Toader de revocare a Laurei Codruţa Kovesi a determinat imposibilitatea ministrului de a-şi exercita atribuţiile constituţional, fapt ce a dus la un conflict între cele două instituţii. La o lună după decizia CCR, președintele Klaus Iohannis o revocă pe Kovesi. Anunţul a fost făcut la Palatul Cotroceni, nu de preşedinte, ci de purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale. La scurt timp, decretul a fost publicat în Monitorul Oficial.

7119 de persoane (25,65%) au votat drept evenimentul anului 2018 denunțarea protocoalelor, în timp ce 5375 (19,37%) consideră că protestul din data de 10 august a fost cel mai important eveniment din anul care se încheie.

Răspunsurile au arătat astfel:

(w670)

VEZI ȘI: 

Halep, Neagu, Pintea, Gavril, sondajul momentului. Cine a dat LOVITURA

EXCLUSIV Iohannis, refuz nominalizare șef de Stat Major. "Lovitură mortală"


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel