Toni Greblă, la CCR: Preşedintele nu poate interzice unei persoane să ocupe un post de ministru

Toni Greblă, reținut DNA
Toni Greblă, reținut DNA

Preşedintele nu poate să interzică unei persoane să ocupe pe termen nedefinit un post de ministru, a afirmat, miercuri, secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, în faţa plenului Curţii Constituţionale a României.

Preşedintele nu poate să interzică unei persoane să ocupe pe termen nedefinit un post de ministru, a afirmat, miercuri, secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, în faţa plenului Curţii Constituţionale a României, care discută sesizarea Executivului în legătură cu un posibil conflict juridic de natură constituţională, după ce Klaus Iohannis a amânat numirea miniştrilor Transporturilor şi Dezvoltării Regionale. 

"Ar însemna ca o persoană care a fost propusă ministru pentru un anume minister concret, care are atribuţii concrete, responsabilităţi concrete, o dată refuzat de preşedinte pentru că l-a considerat nepotrivit, să nu mai poată niciodată ocupa nicio funcţie de ministru în alt minister pentru care, probabil, tot subiectiv, ar putea să fie persoana respectivă apreciată ca fiind foarte bună, foarte potrivită. Prin urmare, preşedintele nu poate să interzică unei persoane să ocupe sine die un post de ministru pentru simplul fapt că a fost refuzat o dată a ocupa o anume funcţie de ministru", a spus Toni Greblă. 

Ce a cerut Toni Greblă

"Suntem în situaţia în care, fără a fi modificată structura sau compoziţia politică a Guvernului, preşedintele României, la propunerea prim-ministrului, revocă, respectiv ia act de demisia unor miniştri şi numeşte noi miniştri propuşi de către prim-ministru. Preşedintele României a refuzat pentru cele două posturi (...) o primă propunere făcută de premier, cu motivarea că aceste persoane sunt nepotrivite. Sigur că urmează să apreciaţi dumneavoastră dacă obligaţia rezultată din Constituţie şi din deciziile pe care Curtea le-a dat - şi anume ca refuzul să fie motivat - este îndeplinită prin această sintagmă: sunt nepotrivite şi vor fi refuzate", a precizat Greblă. 

În opinia sa, obligaţia de a motiva respingerea unor propuneri de miniştri "este una mai consistentă", iar decizia preşedintelui nu a fost consecinţa neîndeplinirii unor condiţii legale, ci "a unei aprecieri subiective". 

Vezi şi: Adopţii România. Aberație TOTALĂ în lege. O femeie rupe tăcerea

Dosar Dragnea. ÎCCJ, decizie de ultimă oră


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel