Tomac: Deciziile comisiei pe legile electorale, insuficiente. S-a ratat...

Eugen Tomac, PMP
Eugen Tomac, PMP

Partidul Mişcarea Populară protestează faţă de deciziile Comisiei parlamentare speciale pentru legile electorale, apreciind că hotărârile sunt insuficiente pentru că nu a fost introdus votul electronic, nici alegerea primarilor în două tururi de scrutin, afirmă preşedintele PMP, Eugen Tomac.

"Actuala putere a comis o fraudă morală de proporţii prin modul în care s-a gestionat subiectul modificării legislaţiei electorale. Practic, având în vedere obligativitatea Guvernului de a asigura posibilitatea de a vota tuturor cetăţenilor români, inclusiv pentru cei din diaspora, deciziile Comisiei speciale de Cod electoral sunt insuficiente pentru sănătatea democraţiei. Da, s-au aprobat propunerile făcute de PMP privind înfiinţarea unui registru electoral pentru românii din străinătate, votul anticipat în diaspora pentru prezidenţiale şi extinderea posibilităţii votului prin corespondenţă la acelaşi scrutin electoral, dar acestea sunt sacrificii minore pe care PSD - ALDE le fac, mai ales în condiţiile în care nu au candidat viabil pentru şefia statului", a scris Tomac vineri pe Facebook.

În opinia sa, în realitate s-a ratat cea mai bună oportunitate pentru impunerea votului în două tururi de scrutin pentru primari.

"Această Comisie de Cod electoral ar fi trebuit să pună în discuţie propunerile legislative ale PMP din 2016 pentru revenirea la două tururi de scrutin. Nu au făcut asta pentru că PSD-iştii au aproximativ 2.000 de primari din 3.200 şi asta ar fi însemnat dinamitarea partidului. Reamintesc faptul că PMP a strâns peste un milion de semnături în vederea revenirii la alegerea primarilor în două tururi şi majoritatea PSD - ALDE - UDMR blochează această iniţiativă în Parlament de peste un an", a adăugat Eugen Tomac.

Introducerea votului electronic, ratată

El a precizat că a fost ratată şi iniţierea unui proiect legislativ (cu termene clare) privind introducerea votului electronic.

"Înţelegem că acum nu sunt îndeplinite condiţiile de securitate pentru o astfel de oportunitate, dar trebuie discutată o perioadă de tranziţie către acest deziderat, care ar putea face procesul electoral mult mai simplu şi să crească astfel legitimitatea democratică a aleşilor politici", a mai susţinut liderul PMP.

Potrivit lui Tomac, "PNL şi USR pare că au vrut să raporteze la hectar o mare reuşită politică, deşi, în realitate, avem de-a face doar cu nişte concesii minore făcute de PSD - ALDE - UDMR". "Bucuria unora care anunţă marele succes în Comisia de Cod electoral este fie falsă, fie rezultatul neînţelegerii unei situaţii obiective. Dacă România vrea să iasă din zona de deficit democratic generată de primarii aleşi cu 10% - 12% din numărul total al alegătorilor (20% - 25% din cei care s-au prezentat la urne), atunci revenirea la două tururi de scrutin este absolut necesară. Atenţie: cine îşi imaginează că PSD - ALDE - UDMR vor face concesii după prezidenţiale pe acest subiect, în contextul foarte probabilei înfrângeri, se înşeală amarnic; aceasta este ancora de siguranţă pe care nu o vor abandona niciodată. Ne vor spune povestea deciziilor CCR - că nu se poate modifica legislaţia electorală cu atât de puţin timp înainte de alegeri, şi, chiar dacă vor pierde parlamentarele în 2020, vom ajunge ca, în teritoriu, să-i avem tot pe PSD-işti la butoane", a adăugat liderul PMP.

Apelul PMP. Scrutin în două tururi

PMP face apel la toţi factorii interesaţi de o legislaţie electorală corectă să susţină demersul legislativ referitor la revenirea la sistemul celor două tururi de scrutin când vine vorba de alegerea primarilor, a subliniat Tomac.

Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru votul în diaspora a dat joi raport favorabil proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative privind votul în străinătate la alegerile prezidenţiale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel