Directiva Copyright. Apel european pentru a nu afecta libertatea internetului

IT-iști - foto simbol
IT-iști - foto simbol

Apel european împotriva așa numitei 'Directiva Copyright' care intenționează care ar putea pune frână libertății de exprimare pe internet.

Un ultim apel împotriva unei legi europene - Directiva Copyright - a fost publicat pe situl eff.org (Electronic Frontier Foundation) care remarcă neregulile ce ar putea schimba internetul, așa cum îl știm la această oră. Principiul reformei este de a incita platformele, printre care YouTube, deţinut de Google, să remunereze mai bine creatorii de conţinuturi (articolul 13), dar şi să creeze un nou 'drept conex' al drepturilor de autor pentru editorii de presă (articolul 11), care le va permite publicaţiilor sau agenţiilor de presă să ceară a fi remunerate în urma reutilizării online a producţiei lor.

Până în primăvara trecută, toți au dorit să vadă noua directivă europeană privind drepturile de autor; apoi Axel Voss, membru al Parlamentului European, a preluat funcția de raportor și a reînviat versiunile cele mai extreme, controversate a două propuneri care fuseseră retrase cu mult timp înainte, înainte ca directiva să se apropie de finalizare, se rată pe eff.org.

La urma urmei, aceasta este prima reîmprospătare a legii drepturilor de autor din UE din 2001 și, prin urmare, directiva este, în cea mai mare parte, o listă de spălare a tehnicilor restante și necontractate, cu numeroase părți interesate, ultimul lucru pe care cineva îl dorea era un 'cui' în mijlocul lui.

Oricine, cu excepția familiilor de ziare germane (care își doresc articolul 11, care puteau să-i perceapă taxă lui Big Tech pentru privilegiul de a trimite cititori la site-urile lor) și cele mai mari case de discuri (care au visat mult timp la articolul 13, care obligă platformele să implementeze filtre pentru a verifica tot ce au postat utilizatorii și pentru a bloca orice lucru care seamănă cu o lucrare protejată prin drepturi de autor sau orice altcineva care se pretinde a fi o lucrare protejată prin drepturi de autor).

Acestea au fost clauzele pe care Voss le-a reintrodus și, în acest fel, a declanșat o opoziție furtunoasă față de directivă, din toate părțile: mai mult de patru milioane de europeni s-au opus public, împreună cu experții în domeniul dreptului de autor și tehnic - precum și beneficiarii principali ai regulilor, de la jurnaliști la cele mai mari studiouri de film, canale TV și ligi sportive din Europa.

Toată lumea urăște noua directivă UE privind drepturile de autor

Conform sursei citate, Voss a devenit din ce în ce mai izolat în apărarea directivei, doar el și registrele de marcă împotriva restului lumii. Între timp a rămas  doar Voss.

Casele de discuri s-au alăturat studiourilor cinematografice în denunțarea versiunii de lucru a articolului 13 și solicitând imposibilul: o revigorare a schimbărilor minuscule, în mare măsură făcute de fațadă pentru a da directivei o speranță de a trece (se plângeau de versiunea de luni din directivă, dar versiunea care a ieșit la suprafață ieri nu rezolvă nici una din problemele lor). Casele de discuri sunt dispuse să riște ca totul să cadă definitiv, mai degrabă decât să tolereze gesturi simbolice către compromisuri care ascund fisurile din directivă.

Acum, articolul 13 nu are nici măcar un singur susținător în lume, cu excepția unui singur euro deputat german, mai arată eff.org Poate că este timpul să oprim viitoarea lege a copyrightului din Europa pentru a nu aprobată de dragul câtorva studiouri de înregistrări care sunt dispuse să sacrifice libertatea de exprimare a 500.000.000 de europeni pentru a obține mai multe profit. 

Având în vedere că guvernele naționale și UE intră în ceea ce urmează să fie reuniunea lor finală luni, acum este timpul ca europenii să contacteze guvernele naționale și să le spună să rămână fermi și să respingă articolul 13, pentru a nu aduce distruge întreaga directivă privind drepturile de autor.

Apelul la acțiune este publicat aici:

www.eff.org/deeplinks/2019/01/internet-facing-catastrophe-free-expression-and-competition-only-europeans-can


Citește și: Parlamentul European, vot drepturi de autor. Ficeac: Ce înseamnă pentru americani

Articolele 11 și 13, bombe cu ceas

În această săptămână, UE cere statelor sale membre să aprobe noi poziții de negociere pentru forma finală. Odată ce acest lucru va fi făcut, intenționează să dețină un vot final înainte de a împementa această nouă lege radicală, drastică, în 28 de țări și pentru 500 000 000 de persoane.

Deși majoritatea normelor din noua directivă sunt actualizări inofensive ale legislației europene privind drepturile de autor, două părți ale directivei reprezintă o amenințare gravă la internetul global:

Articolul 11: Propunerea ca platformele să plătească pentru conectarea la site-urile de știri. Practic, se creează un nou drept pentru publisheri şi editori, făcând aproape imposibilă citarea sau crearea de link-uri la conţinut fără permisiunea autorului. Facebook, Microsoft sau Google sau orice altă platformă de socializare ar urma să plătească pentru fragmentele de ştiri (aşa-numitele news snippets). Acest articol 11 nu definește "site-urile de știri", "platformele comerciale" și "legăturile", care invită 28 de națiuni europene să creeze 28 de regimuri de licențiere, care se exclud reciproc. Articolul 11 creează un nou drept pentru publisheri şi editori, făcând aproape imposibilă citarea sau crearea de link-uri la conţinut fără permisiunea autorului. Argumentul principal în favoarea Articolului 11 este că încurajează viitoarele investiţii în conţinut de calitate şi bine documentat în beneficiul utilizatorilor.

Articolul 13: O propunere de încetare a apariției operelor fără drepturi de autor pe platforme mari de conținut generate de utilizatori, chiar și pentru o clipă. Inițial, aceasta a inclus un mandat explicit de a dezvolta "filtre" care să examineze orice postare socială pe  rețelele sociale de către orice utilizator din lume și să verifice dacă acestea corespund înregistrărilor dintr-o bază de date deschisă, bogată în materiale cu drepturi de autor. În forma sa actuală, regula spune că filtrele ar trebui "evitate", dar nu explică cum ar trebui să fie monitorizate miliarde de postări pe rețelele sociale, clipuri video, fișiere audio și postări de blog pentru încălcarea drepturilor de autor fără sisteme automate de filtrare.

Directiva privind dreptului de autor are ca scop modernizarea regulilor ce guvernează piaţa unică digitală și a fost adoptată la mijlocul lui 2018 de Comisia pentru afaceri juridice a organismului cu puteri legislative al UE. Axel Voss, raportor al Parlamentului European pentru Directiva privind drepturile de autor, este unul dintre cei care sunt în favoarea Directivei Copyright. Potrivit acestuia, reforma propusă va aduce un mare beneficiu cetăţenilor şi editorilor europeni, în ciuda criticilor din afara şi din interiorul UE.

Conform noi Directive a copyrightului, aproape tot ceea ce vom încărca pe Internet va fi verificat în prealabil, astfel încât acest lucru ar putea însemna să nu mai putem uploada meme-uri sau editări pentru prietenii tăi de pe reţelele de socializare. Ar mai putea însemna şi sfârşitul unora dintre sursele de informaţii şi al aplicaţiilor de agregare a ştirilor de pe site-urile preferate.

Citește și: Vot UE: Reformă drepturi de autor. Probleme pentru giganții digitali

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel