Toader, modificări legile justiției. Alistar: Erau urgențe

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a trimis către CSM proiectul de ordonanţă ce modifică legile justiţiei. Victor Alistar, membru CSM, a comentat acest aspect, în direct, la Antena 3.

"Erau nişte intervenţii care trebuiau făcute, erau urgenţe (...) Este limpede că aşa cum arată textul are nevoie de mai multă chibzuinţă şi unele corecturi (...) Comisia de la Veneţia spunea că trebuie eliminat, în ceea ce priveşte magistraţii aleşi, posibilitatea ca aceştia să poată fi revocaţi de adunările generale doar pe aprecierea magistraţilor pentru a nu-i face dependenţi. Ei bine, în OUG, se menţine acelaşi element cu nişte modificări cum ar fi încălcarea legilor şi regulamentelor. Astfel, în loc să se elimine această posibilitate (...) ea se menţine.

O altă chestiune este legată de reprezentaţii societăţii civile. Legiuitorul a încercat, când a făcut separarea carierelor şi a mutat o parte a atribuţiilor la secţii, să echilibreze astfel încât să existe imputul societății civile şi a înfiinţat nişte comisii permanente ale plenului prin lege organică. Ei bine, în OUG, scrie că noi participăm exclusiv la plen unde avem drept de vot. Noi aveam deja dreptul ăsta.

O altă observaţie.. O decizie a Curţii Constituționale este propusă a se suspenda până la finalizarea preşedinției UE, cea legată de incompabilități. Magistraţii nu pot fi detaşaţi decât în cadrul Ministerului Justiţiei, Școala Națională de Grefieri şi CSM şi în niciun caz pe funcţii de demnitate publică. Prin OUG se propune suspendarea prevederilor cu privire la detaşare (...)

De asemenea, stabilizarea pe post la marile parchete a celor care au fost detaşaţi prin interviu afectează dreptul la carieră al celorlalţi. Legiuitorul a venit şi a spus că va fi un concurs", a spus Victor Alistar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel