Toader - Lazăr, confruntarea zilei. Replici pentru funcția de Procuror General

Toader-Lazăr, scandalul momentului
Toader-Lazăr, scandalul momentului

Cei patru candidaţi pentru funcţia de procuror general al României - Augustin Lazăr, Marian Drilea, Gabriela Scutea şi Daniel Horodniceanu - susţin miercuri interviul, în faţa unei comisii conduse de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. 

Fiecare candidat are la dispoziţie aproximativ 30 de minute pentru a face o prezentare a Ministerului Public, a eventualelor disfuncţii şi vulnerabilităţi identificate, dar şi propuneri de remediere a acestora, după care vor răspunde întrebărilor puse de membrii comisiei de examinare. Propunerea ministrului Justiţiei va fi înaintată Secţiei pentru procurori a CSM, în vederea obţinerii avizului, urmând ca, după obţinerea acestuia, Tudorel Toader să înainteze propunerea preşedintelui României. 

Interviul poate fi urmărit LIVE VIDEO în cadrul acestui articol. Totodată vă prezentăm şi cele mai importante declaraţii făcute de către cei doi.

PRINCIPALELE DECLARAŢII: 

- Lazăr: "Proiectul de astăzi e rezultatul unei experienţe de 37 de ani în Ministerul Public. Am parcurs etapă cu etapă, începând de la unitatea de bază. (...) Funcţiile de conducere le-am obţinut abia după 17 ani de activitate"

- Lazăr: "În 2016 mi-am depus candidatura şi am fost numit procuror general cu proiectul pe care l-am prezentat la acea dată. Obiectivul proiectului a fost modernizarea activităţii manageriale a Ministerului Public"

- Lazăr: "În cei 3 ani de mandat, M.Public a dovedit eficienţă în dosarele pe care le are, nu numai rezolvând dosarele istorice care zăceau de 30 de ani prin sertare. (...) Am mers crescendo în eficienţa activităţii noastre"

- Lazăr: "Măsurile asiguratorii pentru recuperarea prejudiciului au fost în centrul activităţii noastre. Împreună cu ANAF trebuie urmărit şi gradul în care se face recuperarea prejudiciului. Aici mai este de lucru"

- Lazăr, întrebat de către Tudorel Toader ce face pentru recuperarea prejudiciului într-o măsură mai mare: "Am dat un ordin care reglementează maniera în care se pun măsurile asiguratorii. Iar strângerea cooperării cu agenţia specializată va fi esenţială"

- Toader: "Îi spuneam domnului Hordoniceanu şi vă spun şi dvs să citiţi raportul Băncii Mondiale care spune că în România dacă apare o problemă soluţiile sunt 'vrem mai mulţi bani', 'vrem mai mulţi oameni'. Nu credeţi că ar trebui privit şi la modul în care ne desfăşurăm activitatea, suntem eficienţi, rezolvăm dosarele într-un termen rezonabil?"

- Lazăr: "Exact. Aici gândim la fel. Aşa am reuşit noi să facem performanţă cu oameni mai puţini. Am reuşit să ne organizăm pentru a obţine rezultate superioare"

- Lazăr, întrebat de către Toader despre protocoalele secrete: "Vreau să fim practici. În protocolul din 2016 pe care l-am semnat spune că respectă prevederile constituţionale. Decizia CCR ne spune aşa: că al doilea protocol din 2016 respectă exigenţele constituţionale însă sunt trei termeni care nu sunt în regulă, dar protocolul este valabil. Ştiţi de ce a fost semnat numai în decembrie, din martie? Pentru că a fost discutat ca nu cumva să încalce prevederile legale. (...) Nu numai că l-am citit, ci l-am şi reformulat" 

- Toader, întreabă despre "incidentele" din cariera profesională a lui Lazăr: "Atât eu cât şi dvs am exercitat cariera de procuror. Iar nişte procurori tineri nu făceau decât să respecte cadrul legal. (...) Am şi exprimat scuze public în numele instituţiei care a acceptat acele practici şi regretele mele. Spun public adevărul chiar dacă deranjează pe cineva"

- Toader: "Eu nu am făcut parte din comisia de eliberări condiţionate"

- Despre Secţia pentru investigarea magistraţilor: "Noi am expus punctul de vedere al M.Public. (...) Am avut rezerve cu privire la maniera în care a fost operaţionalizată secţia respectivă. Ea a devenit lege. Din momentul în care a devenit lege, procurorul general a luat toate măsurile ca noua secţie să ocupe cele 5 birouri şi să le asigurăm ceea ce aveau nevoie. Am făcut demersuri, însă pe parcursul desfăşurării activităţii secţiei s-au ivit situaţii care reprezintă semne de întrebare şi vin în sensul suspiciunilor publice"

Lazăr: "Sper ca această procedură să fie imparţială, transparentă şi, în final, legală"

VIDEO: 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel