Toader, adevăratul cutremur din justiție. Culoarele sistemului, de la Bălan, Sâmpetru și Nițu la Augustin Lazăr

Roxana Neagu / 01 noi 2018 / 11:44 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Procurori importanți ai României au fost înlăturați din funcții cheie sau au fost împiedicați să acceadă pe aceste funcții prin dosare care, când și-au atins scopul, au fost clasate sau au ajuns în instanțe, unde cei acuzați au fost achitați. Prețul pe care l-au plătit a constat nu doar în funcțiile deținute, ci în ani în care s-au luptat cu un sistem necruțător, pe care ei poate l-ar fi putut distruge din timp. 

”Bălan George: Victor, crezi ca as putea trece pe la tine astazi-maine, cand ai tu o fereastra?

Victor Ponta: Sigur. Eu sunt la birou pana la ora trei. Daca vrei sa-mi faci o vizita, iti dau o cafea, cu placere, da? este discuția considerată a fi ”suspectă” ce a dus la anchetarea a doi procurori ce doreau să concureze la șefia DNA și a PÎCCJ, respectiv George Bălan, fost membru CSM, și Marcel Sâmpetru, fost adjunct al procurorului general. Au fost ridicați de DNA, terfeliți în presă și, într-un final, ACHITAȚI. Cel mai important, au fost scoși din schema pentru conducerea DNA și PÎCCJ și și-au pierdut și funcțiile deja deținute. 

Un alt caz de ”scoatere din schemă” este cel al lui Tiberiu Nițu, pe numele căruia, de asemenea, a fost deschis un dosar penal. Astăzi, Robert Cazanciuc, vorbind despre conflictul Tudorel Toader - Augustin Lazăr, a amintit că ne scapă din vedere de unde am plecat, de unde a pornit totul și anume de la înlăturarea abuzivă a lui Tiberiu Nițu, fost procuror general, printr-un dosar penal, în care chiar DNA a dispus CLASAREA, după doi ani de cercetări. 

O altă situație este cea a ”dosarului cu șină”. Aici ne referim la chichițele birocratice ce împiedică accesul unor persoane ”nedorite” de sistem pe funcții de conducere înalte, problemele de formă. 

În schimb, candidații doriți de sistem nu au nicio problemă. Din dosar pot lipsi documentele obligatorii, fără ca Ministerul Justiției, CSM sau președintele României să sesizeze. În schimb, în dosar pot apărea documente ușor interpretabile. Scandalul dintre Tudorel Toader și Augustin Lazăr se află în punctul culminant. Procurorul general acuză o ”eroare de grefă”, grefierii îl acuză pe procuror general, Tudorel Toader povestește despre documentele lipsă și documentele suspecte. Acuzațiile curg de o parte și de alta, dar nu sunt deloc atât de simple ca-n cazurile prezentate mai sus, unde totul s-a rezolvat ușor. Păreri sunt multiple, iar scenariile sunt de groază, într-un stat controlat de un MCV de care nu mai scapă, dar care nu a găsit niciodată protocoale secrete și nici cum funcționează sistemul prin toate culoarele sale. Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2018 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25