Titluri de stat. Românii mai au la dispoziție două săptămâni

Ministerul Finantelor
Ministerul Finantelor

Românii mai au la dispoziție două săptămâni pentru a mai cumpăra titluri de stat. 

Românii mai au la dispoziţie două săptămâni în care pot cumpăra titluri de stat Tezaur - ediţia Centenar, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

Cea de-a doua emisiune de titluri de stat din cadrul Programului Tezaur - ediţia Centenar a fost lansată pe 1 august 2018 şi este destinată exclusiv populaţiei.

Titlurile de stat cu o valoare nominală de 1 leu, au scadenţa la trei ani, o dobândă de 4,5%, iar veniturile aferente sunt neimpozabile. Titlurile pot fi cumpărate de către persoanele fizice rezidente care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii, inclusiv de cele care au participat şi la emisiunea anterioară din luna iulie. Dobânda este anuală, plătibilă la termenele din prospectul de emisiune.

"Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni, dar valoarea maximă cumulată a acestora nu poate depăşi 100.000 de lei pentru subscrierile realizate prin intermediul unităţilor operative ale Trezoreriei Statului, respectiv 100.000 de lei pentru subscrierile realizate prin subunităţile poştale din reţeaua Companiei Naţionale' Poşta Română' S.A. În perioada de subscriere investitorii au posibilitatea să solicite anularea sumei subscrise, prin depunerea unei cereri de anulare. După încheierea perioadei, subscrierile sunt irevocabile şi nu mai pot fi anulate. În cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moştenitorilor, care prezintă documentele legale care le atestă calitatea de moştenitori", se menţionează în comunicatul MFP.

Se pot achiziționa și de la oficii poștale

Potrivit ministerului de resort, titlurile de stat pot fi achiziţionate de la toate unităţile operative ale Trezoreriei Statului, indiferent de domiciliul fiscal (în perioada 1 - 24 august) 2018, precum şi prin reţeaua de oficii poştale ale Companiei Naţionale "Poşta Română' din mediul urban (în perioada 1 - 23 august 2018), respectiv din mediul rural (1 - 22 august 2018).

Conform modificărilor şi completărilor aduse Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind datoria publică, titlurile de stat destinate populaţiei emise prin Programul Tezaur vor fi tranzacţionabile între persoane fizice şi răscumpărabile de către stat la solicitarea investitorilor. MFP preciza, într-un comunicat de presă din 3 august, că mecanismul de răscumpărare anticipată sau de transfer al dreptului de proprietate asupra titlurilor de stat se va stabili prin ordin al ministrului Finanţelor Publice pentru titlurile de stat distribuite prin unităţile operative ale Trezoreriei Statului, respectiv ordin comun al ministrului Finanţelor Publice şi al ministrului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale pentru titlurile distribuite prin intermediul oficiilor poştale din reţeaua Companiei Naţionale Poşta Română.

În data de 6 iulie 2018 s-a încheiat prima emisiune de titluri de stat pentru populaţie lansată de Ministerul Finanţelor Publice în cadrul Programului Tezaur - ediţia Centenar, cu o maturitate de 5 ani şi o dobândă de 5% pe an. Volumul total de subscriere atins a depăşit 786 de milioane de lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel