Tiroida: patru obiceiuri nebănuite care îi sabotează sănătatea

Tiroida este o glandă de dimensiune mică ce controlează aproape toate funcțiile corpului uman. Există însă multe obiceiuri care îi influențează buna funcționare, unele dintre ele pe care nici măcar nu le bănuiești.

Glanda tiroidă secretă hormoni cu acțiune asupra metabolismului, ritmului cardiac, stării psihice și altor procese vitale care influențează sănătatea organismului. Atunci când tiroida nu funcționează în mod corespunzător, persoana afectată va manifesta o varietate largă de simptome și va dezvolta anumite boli care atrag după sine complicații dacă nu sunt tratate la timp.

Este esențial să cunoști factorii care pot altera funcțiile tiroidei, fără ca tu să-ți dai seama și să reduci la minimum riscurile de îmbolnăvire ale acestei glande.

Sedentarismul

Adoptarea unui stil de viață sedentar este unul dintre posibilele elemente care declanșează îmbolnăvirea tiroidei, mai cu seamă dezvoltarea hipotiroidismului. Lipsa de activitate are un impact negativ asupra sănătății fizice și emoționale, cauzând scăderea producției de hormoni tiroidieni. În consecință, funcțiile metabolismului încetinesc și cresc șansele de îngrășare, obezitate și diabet. Printre altele, hipotiroidismul influențat de sedentarism cauzează simptome precum:

- stare de oboseală,

- dureri musculare și articulare,

- fragilitate a părului și a unghiilor,

- acumulare de colesterol,

- hipertensiune.

Alimentația săracă în iod

Un consum scăzut de iod poate cauza probleme în producția hormonilor tiroidieni, ducând la apariția hipotiroidismului. Organismul uman are nevoie de acest element nutritiv pentru a reglementa activitatea glandei tiroide. Tocmai de aceea, este esențial să consumăm alimente care conțin o cantitate adecvată de iod. Câteva alimente care conțin iod în mod natural: sare de mare, coacăze, ridichi, fasole, alge, ciocolată, iaurt natural, mazăre. 

Alimentația bogată în gluten

Glutenul este o proteină care poate cauza complicații grave persoanelor care suferă de boala celiacă sau intoleranță. Această substanță este legată de problemele funcționării tiroidei, întrucât poate cauza inflamații și poate afecta metabolismul. Consumul alimentelor cu un conținut scăzut sau fără gluten, chiar și de către cei care nu au intoleranță la acesta, asigură buna funcționare a glandei tiroide și scade riscul de a dezvolta afecțiuni tiroidiene.

Stresul

Cu toate că nu suntem conștienți de acest lucru, sistemul endocrin are o sensibilitate crescută la schimbările de dispoziție. Prin urmare, stresul care nu este gestionat corespunzător poate altera producția hormonilor tiroidieni. 

Recomandări. Dacă ai identificat unul sau mai mulți factori care afectează sănătatea tiroidei, încearcă să iei măsuri pentru a evita ca aceștia să îți influențeze în mod negativ bunăstarea.

Dacă bănuiești că ai putea avea o problemă cu tiroida, consultă medicul pentru a obține un diagnostic corespunzător.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel