Teodor Meleşcanu, întâlnire cu ambasadorii arabi: Este prioritatea politicii externe românești

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a avut astăzi, 10 ianuarie 2017, o întrevedere cu grupul șefilor de misiune din statele arabe acreditați la București.

Potrivit unui comunicat de presă al MAE, reuniunea a prilejuit un schimb constructiv de opinii asupra modalităţilor concrete de intensificare şi diversificare a cooperării României şi Uniunii Europene cu statele arabe, precum și asupra temelor de actualitate, cu accent pe situaţia de securitate din Orientul Mijlociu și nordul Africii.

”Cheia identificării unor soluţii care să asigure stabilitatea și securitatea regională și internațională stă în promovarea şi încurajarea unui dialog consistent şi aplicat. Una dintre priorităţile politicii externe românești este dezvoltarea relațiilor politice și economice dintre România şi Grupul statelor arabe”, a declarat ministrul Teodor Meleşcanu.

În cadrul reuniunii, reprezentanți ai Grupului țărilor arabe au apreciat rolul României de promotor activ al soluționării pașnice a conflictelor și sprijinul constant acordat de țara noastră pentru o politică de dialog și negociere. De asemenea, a fost subliniată importanța aprofundării cooperării economice sectoriale și a creșterii volumului de investiții pentru consolidarea relațiilor țării noastre cu grupul statelor arabe, dar şi în plan bilateral.

Ministrul român al afacerilor externe a evidenţiat faptul că România susține rezolvarea disensiunilor pe cale politică, prin negocieri directe, și a evidențiat importanța menținerii stabilității și soluționarea crizelor din Orientul Mijlociu. Totodată, ministrul Teodor Meleșcanu a reiterat necesitatea rezolvării conflictului israeliano-palestinian, prin implementarea „soluției celor două state”, Israel și Palestina, care să co-existe în pace și securitate.

”Reluarea dialogului direct între părți şi rezolvarea justă și de durată a conflictului  israeliano-palestinian, care să corespundă intereselor ambelor părţi, și care să contribuie la asigurarea păcii și stabilității în Orientul Mijlociu, inclusiv în ceea ce privește problema statutului Ierusalimnului, este singura soluţie viabilă”, a menționat şeful diplomaţiei române.

Din grupul statelor arabe acreditate la București fac parte: Republica Algeriană Democratică și Populară, Regatul Arabiei Saudite, Republica Arabă Egipt, Emiratele Arabe Unite, Regatul Hașemit al Iordaniei, Republica Irak, Statul Kuweit, Republica Libaneză, Statul Libia, Regatul Maroc, Palestina, Statul Qatar, Republica Tunisiană.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel