Tensiunile SUA - Iran, efecte pe Wall Street. BET încheie ziua pe roșu

Bursa
Bursa

Acțiunile de la Wall Street se tranzacționau mixt, luni, după ce s-au tranzacționat preponderent în scădere la deschidere pe fondul amplificării tensionilor geopolitice dintre Statele Unite și Iran, care au determinat investitorii să se refugieze în zona sigură oferită de titlurile de stat și aur.

După ce au terminat 2019 în ascensiune, principalii indici bursieri de la Wall Street s-au retras vineri din apropierea maximelor istorice după ce uciderea de către Statele Unite a generalului iranian Qasem Soleimani, perceput ca al doilea om în ierarhia statală iraniană, a provocat temeri privind izbucnirea unei noi conflagrații în Orientul Mijlociu.

Luni, după o deschidere pe roșu, acțiunile au revenit într-un teritoriu neconcluziv, la ora transmiterii știrii indicii S&P500 și Dow Jones fiind în scădere ușoară, de până la 0,2%, în timp ce referința NASDAQ era în creștere cu 0,14%.

"Situația este foarte la cald, evoluează foarte rapid, iar eu aș spune că o temperare (a scăderilor) ar fi de așteptat dacă nu avem o escaladare. Însă față de episoadele anterioare din Orientul Mijlociu, acesta este printre cele mai serioase", a precizat pentru Mediafax Claudiu Cazacu, analist-șef XTB România.

Investitorii din Europa și-au redus de asemenea expunerea pe acțiuni

Investitorii din Europa și-au redus de asemenea expunerea pe acțiuni în general, deși a existat o anumită reținere. Indicele londonez FTSE 100 a scăzut cu 0,6% în prima ședință a săptămânii, în timp ce referința germană DAX și-a redus pierderile la doar 0,65% după un declin de până la 2%. Indicele CAC 40 de la Paris s-a depreciat cu 0,47%.

La București, indicii au urmat tendința negativă externă, referința pieței locale, BET, marcând o depreciere de 0,56%, a două consecutivă, pe fondul unui rulaj de 25,44 milioane de lei (5,32 milioane de euro).

"Piața noastră privește de la distanță și cu puțin interes ce se întâmplă acolo și așteaptă un semnal mai clar de întoarcere a trendului (din piețele externe)", a comentat Claudiu Cazacu pentru Mediafax.

Toți cei nouă indici ai BVB au marcat scăderi în prima ședința din săptămână și a doua din 2020, indicele sectorului energetic și al utilităților BET-NG fiind coșul de acțiuni cu cea mai mare depreciere, de 0,58%.

Marele pierzător al zilei a fost Transgaz (TGN), companie ale cărei acțiuni au scăzut luni cu 3,22% în contextul în care directorul general al Bulgartransgaz a confirmat duminică pentru presa bulgară că au început livrările de gaze rusești către țara vecină prin conducta TurkStream. Asta înseamnă că operatorul bulgar de gaze naturale nu va mai plăti taxe pentru transport operatorului român.

Ce s-a întâmplat la Bucureşti

Din cadrul indicelui BET, cele mai bune evoluții au fost înregistrate de: Transelectrica (TEL) plus 0,77% și Sphera Franchise Group (SFG) plus 1,05%. Titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au scăzut 0,42%, au ocupat prima poziție în topul celor mai tranzacționați emitenți, cu schimburi în valoare de 5,24 milioane de lei. Titlurile FP sunt urmate în clasamentul rulajelor de acțiunile Banca Transilvania (TLV), care au scăzut cu 1,55% pe fondul unui rulaj de 5,07 milioane de lei, și OMV Petrom (SNP), care au câștigat 0,45% pe tranzacții în sumă de 4,7 milioane de lei.

Avansul titlurilor Petrom vine în contextul în care barilul de petrol a atins la mijlocul zilei prețul de 70 de dolari, urmând ulterior să se retragă până la puțin sub 69 de dolari la ora transmiterii știrii.

Totodată, acțiunile tranzacționate pe piețele asiatice au scăzut de la maximele pe 18 luni atinse, de asemenea pe fondul tensiunilor crescute din Orientul Mijlociu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel