Tensiuni SUA - Iran. Meleşcanu: România poate contribui la prevenirea escaladării conflictului

Teodor Meleșcanu a declarat,miercuri, că România poate ajuta cu idei și cu experiența pe care o are în relațiile externe, pentru a evita escaladarea conflictului SUA-Iran. Fostul ministru de Externe a precizat că atacul asupra bazelor SUA este un atac la adresa tuturor statelor NATO.

"Din păcate reacția Iranului care a fost deja anunțată public s-a materializat prin atacarea unor baze militare cu rachete balistice în nordul Irakului, Au fost și unele declarații la Teheran care au cerut retragerea trupelor americane și au inclus totodată niște amenințări la adresa Israelului și a altor țări aliate SUA care au trupe în zonă. A fost totuși și o altă declarație a ministrului Afacerilor Externe potrivit căreia Iranul va respinge orice agresiune asupra țărilor și consideră încheiată acțiunile de rataliere care s-au petrecut în noaptea precedentă. Președintele Trump a avut o declarație echilibrată care a lăsat să se creadă că nu se vrea escaladarea conflictului. ", a decalrat fostul ministru de Externe Teodor Meleșcanu, miercuri, pentru Mediafax.

Meleșcanu consideră că atacul asupra bazelor militare ale SUA este un atac asupra tuturor țărilor aliate și că România poate contribui la evitarea escaladării conflictului dintre Iran și SUA.

"Este un atac asupra tuturor forțelor aliate"

"Atacul asupra bazelor SUA este un atac asupra tuturor forțelor aliate și tocmai de aceea atacul a fost condamant de NATO. Consider că este nevoie de o poziție înțeleaptă a UE care trebuie să contribuie la ideea că acest conflict nu trebuie escaldat si cred că România poate avea o poziție semnificativă în acest context. Ce putem face noi este să contribuim cu idei, cu experiența noastră în materie de relații externe în zonă care să prevină escaladarea acestui conflict", a mai adăugat Teodor Meleșcanu.

Relațiile între SUA și Iran sunt extrem de tensionate după ce armata americană l-a ucis vineri dimineaţă, în capitala Irakului, Bagdad, pe generalul Qassem Soleimani, comandantul Forţei Quds din cadrul Gardienilor Revoluţiei din Iran.

Ca reacție, Iranul a lansat atacuri cu rachete asupra forțelor conduse de SUA în Irak la primele ore ale dimineții de miercuri, „ca represalii pentru atacul cu drone americane” asupra unui comandant iranian a cărui moarte a stârnit temeri privind un război mai lung în Orientul Mijlociu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel