Tensiuni Grecia-Turcia. 85 de avioane de luptă modernizate

f-16
f-16

Grecia intenţionează să modernizeze un total de 85 de avioane de luptă F-16 învechite, pe fondul amplificării tensiunilor cu Turcia vecină, a anunţat guvernul de la Atena.

Acordul pe care Grecia îl încheieie cu Statele Unite pentru modernizarea acestor aparate de zbor militare va costa 1,1 miliarde de euro (1,34 miliarde dolari), potrivit unor surse din cadrul Ministerul Apărării elene, citate de DPA și Agerpres.

Tensiuni între Turcia şi Grecia

Relaţiile dintre Turcia şi Grecia, ambele ţări membre ale alianţei militare NATO, sunt tensionate de decenii în legătură cu frontiera lor maritimă comună în Marea Egee şi situaţia din insula divizată Cipru.

Avioane de luptă turceşti şi greceşti sunt interceptate în regiune aproape zilnic, iar în luna februarie a acestui an un vas turcesc a provocat o nouă dispută turco-elenă după ce a lovit o navă a gărzii de coastă grecești în sud-vestul Mării Egee.

Investiții și în forțele navale

Cât privește marina militară, Atena intenţionează de asemenea să cumpere două fregate franceze, a anunţat miercuri ministrul apărării, Panos Kammenos.

Grecia este una dintre puţinele ţări NATO ce alocă mai mult de 2% din PIB bugetului apărării, un obiectiv convenit de statele membre în 2014.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel