Tăriceanu: Poate să vină cine ştie ce nebun preşedinte

C.P.Tariceanu
C.P.Tariceanu

Călin Popescu-Tăriceanu a pledat pentru asigurarea, prin lege, a unui echilibru instituţional, astfel încât preşedintele ţării să nu acumuleze prea multă putere. 

'Preşedintele, aşa cum este definit astăzi rolul lui constituţional, este în afara sistemului de 'check and balance'. Există un singur instrument de echilibru şi de control al preşedintelui care este un instrument extrem - suspendarea preşedintelui.

În rest, preşedintele nu are niciun fel de instrument de control asupra lui. El nu face parte din acest sistem de control al puterilor. Poate să o ia razna. Nu mă refer la actualul preşedinte. (...) Eu nu vreau ca România să devină un stat care să fie condus discreţionar pentru că mâine - poimâine poate să vină cine ştie ce nebun preşedinte şi în cursul timpului aţi văzut că am avut tot felul de candidaţi bizari.

Imaginaţi-vă dacă unul dintre candidaţii aşa mai coloraţi ajungea să conducă România, probabil am fi ajuns să avem execuţii pe stadioane. (...) E bine să existe un echilibru instituţional asigurat, nu să sperăm că omul care ajunge să fie preşedinte este unul extrem de raţional. Poate să fie unul mai puţin raţional şi cu mai puţină cultură politică', a afirmat Tăriceanu, joi, la Senat.

Declarație despre mandatul lui Băsescu

El susţine că preşedintele Băsescu 'a dispus discreţionar' în cei 10 ani de mandat. 'Într-un sistem politic şi într-o anumită arhitectură constituţională e foarte prost să existe o persoană care să acumuleze prea multă putere şi să dispună discreţionar de ea, aşa cum s-a întâmplat în cei 10 ani de mandat ai preşedintelui Băsescu. (...) Trebuie să ne gândim foarte serios cum găsim echilibrul necesar de putere în aşa fel încât pe viitor aceste situaţii să nu se mai repete. Trebuie să se regăsească în practică sistemul de control şi echilibru reciproc al puterilor în stat pentru că ori de câte ori o putere scapă de sub control ea devine coruptă', a adăugat Tăriceanu.  

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel