Tăriceanu, la Paris, la reuniunea Asociaţiei Senatelor din Europa

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a susţinut, cu ocazia participării la Paris, la cea de a 20-a reuniune a Asociaţiei Senatelor din Europa (ASE), o alocuţiune în care a evocat câteva repere majore ale evoluţiei bicameralismului în Europa. 

Reuniunea se desfăşoară în perioada 13 - 15 iunie, având ca temă Bicameralismul: un atu pentru democraţie. În cadrul dezbaterilor a fost evidenţiată viziunea comună a reprezentanţilor camerelor superioare ale statelor europene, potrivit căreia senatele au un rol esenţial în funcţionarea unui sistem politic fundamentat pe principiul controlului reciproc al puterilor (checks and balances), având în centrul său Parlamentul ca principal garant al democraţiei, se arată într-un comunicat transmis Agerpres. 

Potrivit sursei citate, preşedintele Senatului a susţinut o alocuţiune în care a evocat câteva repere majore ale evoluţiei bicameralismului în Europa, evidenţiind aportul camerelor superioare - cu atribuţii similare sau asimetrice în raport cu cea de-a doua cameră - în îndeplinirea funcţiei legislative şi în exercitarea controlului asupra activităţii guvernamentale. 

Tăriceanu a subliniat rolul istoric al bicameralismului în transformarea şi modernizarea societăţii româneşti, arătând că, după perioada comunistă, bicameralismul îşi redescoperă formele de manifestare, contribuind în mod semnificativ la procesul de consolidare democratică a societăţii. 

Preşedintele Senatului s-a referit la revizuirea Constituţiei României



În context, preşedintele Senatului s-a referit la revizuirea Constituţiei României, din anul 2003, prin care au fost diferenţiate atribuţiile celor două Camere ale Parlamentului, creându-se premisele necesare pentru consolidarea rolului Senatului în procesul legislativ, se mai precizează în comunicat. 

În mod particular, programul reuniunii ASE din acest an a inclus şi un segment dedicat dialogului cu state din Africa cu sisteme parlamentare bicamerale, la care au fost invitaţi preşedinţii camerelor superioare din Algeria, Maroc, Camerun, Coasta de Fildeş, Gabon, Kenya, Nigeria, Namibia, Republica Congo şi Republica Democratică Congo. 

Tăriceanu a evidenţiat relaţiile tradiţionale de prietenie şi cooperare dintre România



Cu acest prilej, Tăriceanu a evidenţiat relaţiile tradiţionale de prietenie şi cooperare dintre România şi ţările africane, contribuţia specialiştilor români la stabilizarea democratică şi dezvoltarea economico-socială în diferite ţări de pe continentul african, precum şi importanţa finalizării cu succes a negocierilor pentru noul acord de parteneriat dintre Uniunea Europeană şi ţările din Africa, Caraibe, Pacific şi a transpunerii în practică a noii alianţe Africa-Europa pentru investiţii şi locuri de muncă durabile. 

El a menţionat şi interesul pe care România îl acordă aprofundării cooperării cu ţările africane, inclusiv la nivel parlamentar, un exemplu în acest sens fiind găzduirea în acest an, de către Senat, la Palatul Parlamentului, sub egida dimensiunii parlamentare a preşedinţiei Consiliului UE, a celei de-a 53-a sesiuni a Adunării Parlamentare Africa, Caraibe şi Pacific şi a celei de-a 37-a sesiuni a Adunării Parlamentare Paritare Africa, Caraibe, Pacific-Uniunea Europeană. 

În marja reuniunii, Călin Popescu-Tăriceanu a avut o întrevedere bilaterală cu Stanislaw Karczewski, mareşalul Senatului Republicii Polonia. 

Cei doi au trecut în revistă aspectele principale ale relaţiilor bilaterale cu un accent pe rolul important pe care diplomaţia parlamentară îl are în diversificarea acestora. A fost, de asemenea, abordată tema viitorului Europei, a cooperării regionale, inclusiv în cadrul dimensiunii parlamentare a Formatului B9. Cei doi demnitari au avut şi un schimb de opinii asupra evoluţiilor politice recente din Ucraina şi Republica Moldova. 

Din delegaţia Senatului României face parte Cristian-Sorin Dumitrescu, preşedintele Comisiei pentru politică externă. 

Reuniunea prilejuieşte continuarea schimbului de opinii la nivelul conducerii senatelor şi avansarea de noi propuneri de cooperare în plan multilateral, atât la nivelul statelor membre ASE, cât şi cu ţări partenere din afara spaţiului european. 

*** Constituită în anul 2000, ASE reuneşte preşedinţii camerelor superioare ale parlamentelor din 16 state europene (Austria, Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Marea Britanie, Republica Cehă, Elveţia, Franţa, Republica Federală Germania, Irlanda, Italia, Olanda, Polonia, România, Federaţia Rusă, Slovenia, Spania) şi Consiliul de Stat din Luxemburg, cu statut de observator. Asociaţia are ca obiective: dezvoltarea relaţiilor dintre membrii săi, promovarea bicameralismului în cadrul democraţiei parlamentare, consolidarea identităţii şi conştiinţei europene. Reuniunile ASE au loc, de regulă, anual, într-unul dintre statele membre. Senatul României este membru fondator al ASE şi a găzduit două reuniuni ale Asociaţiei, în 2007 şi 2018, conform Senatului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel