Târgu Mureș: Liceul Teoretic Romano-Catolic, retrocedare. MAI, poziție oficială. Pașcan: Voi sesiza din nou

Marius Pașcan a abordat într-o conferință de presă situația Liceului Teoretic Romano-Catolic din Târgu Mureș. Deputatul PMP de Mureș a prezentat un răspuns al MAI în ceea ce privește prescriptibilitatea retrocetării.

Liceul Teoretic Romano-Catolic din Tg-Mureș a fost înființat ilegal, așa cum precizează și DNA. Fostul șef al IȘJ Mureș, Ștefan Someșan, precum și fostul director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș, Tamasi Zsolt-Jozsef, au fost trimiși în judecată.

Întregul scandal a ajuns până la cele mai înalte cercuri ale politicii din Budapesta, Ungaria anunțând că după decizia închiderii liceului își va retrage sprijinul acordat României pentru aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD). Recent, Liviu Dragnea a anunțat că a avut o discuție cu Viktor Orban iar Ungaria va susține România după ce liderul PSD a dat asigurări că ”vom rezolva” situația liceului.

Maris Pașcan a precizat, prezentând rechizitoriul DNA, că nu s-ar fi ajuns la escaladarea acestui conflict dacă ar fi fost ascultat în 2014 când a prezentat ilegalitatea înființării liceului.

Totodată, acesta a respins din nou acuzația potrivit căreia el ar fi fost denunțătorul în acest caz, fiind catalogat ca ”șovin” sau ”extremist” doar pentru că a semnalat o ilegalitate. Pașcan a citat din documentul DNA care, precizează negru pe alb că serviciul teritorial DNA Tg. Mureș ”s-a sesizat din oficiu”. Deputatul de Mureș a precizat că a luat parte ca martor în dosar.

Marius Pașcan a subliniat faptul că 328 de elevi au fost victime ale deciziei ilegale de înființare a liceului, ”ei și părinții lor, dar și profesorii”. Deputatul a salutat autoritățile statului care și-au făcut treaba obiectiv.

Retrocedarea Liceului Teoretic Romano-Catolic, răspunsul MAI pentru o solicitare extraordinară

Liceul Teoretic Romano-Catolic, înființat ilegal, se afla într-un corp al clădirii Liceului ”Unirea”. În 2004 Comisia Națională de Retrocedare a cedat Arhiepiscopiei Romano Catolice de la Alba Iulia aceste imobile în care funcționează Colegiul Național ”Unirea”. Primăria Tg.-Mureș a atacat decizia, dar i-a fost respinsă acțiunea, pierzând procesul la ÎNCJ. Decizia a rămas definitivă.

”Pe o sesizare din urmă cu doi ani, DNA a făcut cercetări pentru a verifica dacă există un abuz în serviciu legat de această ordonanță”, a explicat Marius Pașcan. Deși fapta s-a prescris, DNA arată că exista probe incriminatorii potrivit cărora retrocedarea s-a făcut ilegal, statul fiind păgubit.

”Am susținut în mod logic, firesc și legitim că e cazul ca cei care pot fi parte procesuală în redeschiderea cauzlui să inițieze o acțiune atacând pe cale constituționlă pentru revizuire, aceasta sentință care a fost respinsă”, a mai spus Marius Pașcan. Acesta a făcut referire la Intituția Prefectului, Primărie și Consiliu Local.

Deputatul a informat că doar Prefectura a oferit un răspuns, nu și Primăria Târgu-Mureș sau Consiliul Local. 

Astfel, Prefectura s-a adresat MAI și a primit un răspuns oficial. MAI susține că există indicii că s-a procedat ilegal în ceea ce privește retrocedarea. Totodată, cu toate că fapta s-a prescris, MAI consideră că e posibilă formularea unei noi plângeri penale cu privire la infrațiunile de fals, uz de fals, fals intelectual. O plângere penală se ”impune a fi un prim pas” iar ulterior în funcție de modul de soluționare se pot întrerinde și alte măsuri arată MAI într-un răspuns către Instituția Prefectului Mureș.

”Voi resesiza Consiliul Local și Primăria Tg-Mureș arătând că sunt responsabile pentru a se bate pentru bunurile imobile aparținând statului român. Cei care nu își vor face datoria sunt culpabili. Este un abuz în serviciu”, a precizat Marius Pașcan într-o conferință de presă.

[citeste si] 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel