Tăieri pensii și salarii. Andrei Caramitru îl contrazice pe Iohannis: NU SE POATE!

Anca Murgoci / 11 oct 2019 / 15:50
Andrei Caramitru
Andrei Caramitru

Andrei Caramitru de la USR îl contrazice pe Klaus Iohannis care a spus, vineri, că nu vor fi tăieri de pensii și salarii odată cu instalarea noului Guvern.

"Este nevoie de un guvern urgent care vine și repară greșelile făcute de PSD în economie. Și aici vreau să fac o afirmație, și știu foarte bine ce spun, cu toată claritatea: nu vor exista tăieri de salarii și pensii! Și spun acest lucru pentru a contrazice o afirmație mincinoasă a pesediștilor și vreau să repet: Nu vor exista tăieri de salarii și pensii!”, a zis Klaus Iohannis.

Apoi, Andrei Caramitru a zis că președintele nu are dreptate când dă asigurări că nu vor fi tăieri de venituri.

”Rog politicienii și viitorul guvern sa fie responsabili!!!!


Aud ca se tot spune ca nu se vor tăia salarii și pensii. Dl Presedinte a spus asta. Însă - la anul, cu efectul legii pensiilor, ne îndreptam spre 7% deficit (adică - pe scurt - ceva care nu poate fi finanțat de nimeni și înseamnă faliment de țară). Pur și simplu nu se poate.


Minimul absolut ca sa nu intram in colaps total este:


- eliminat pensii speciale (masiv, inclusiv cele pentru magistrati, MAI, servicii). E ok sa fie păstrate cele pentru militari, oricum sunt mult mai mici


- dat afara 150'000 de bugetari (DOAR politrucii, amantele, sinecuriștii, directorașii care nu fac nimic)


- tăiate beneficiile pentru bugetarii plătiți peste un prag mare, de exemplu 4500 lei/luna. Fără "ajutor de hrana", "spor de deplasare", "voucher de vacanță"


- eliminat in mare parte PNDL-ul (proiectele fără sens și fără nici un control, cu coruptie enormă)


- pensiile mari nu au cum sa crească la anul. Nu avem de unde plăti. Sa crească cele mici, e normal și de bun simț. Însă guvernul nu are de unde sa crească pensiile celor mai bine plătiți 10-20% din pensionari (care înseamnă 40% din bugetul de pensii). Nu exista bani.


Dacă nu se vor face astea - bugetul nu are cum sa se închidă. Și dam faliment toți. O sa ajungem intr-un colaps total. Ce spun eu mai sus nu afectează decât foarte puțini oameni, care oricum sunt plătiți foarte mult din banii nostri și trăiesc bine de tot. Nu vreau sa suferim toți, in special cei mai vulnerabili.


Sper ca totuși oamenii ăștia înțeleg, chit ca le e frică să spună lucrurile astea”, a spus Andrei Caramitru de la USR.