Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul 2019. Află aici ce e INTERZIS pe 29 august

Rodica Mitu / 27 aug 2019 / 09:48

Pe data de 29 august 2019 este mare sărbătoare în calendarul ortodox - Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Creștinii ortodocși sărbătoresc tăierea capului sfântului Ioan Botezătorul pe 29 august, prilej de rugăciune pentru credincioși pentru a înainte pe drumul spre mântuire. Pentru că pe 1 septembrie începe noul an bisericesc, Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este considerat ultimul praznic al anului. 

Sfântul Ioan Botezătorul este cel despre care a spus Duhul Sfânt prin prorocul Maleahi: "Iată, trimit înaintea feţei Tale pe Îngerul Meu, care va găti calea Ta, înaintea Ta" (Maleahi 3, 1; Luca 7, 27). Înger, vârful prorocilor, mucenic, Înainte-Mergătorul şi Botezătorul lui Hristos - el a fost toate acestea.

Ce nu trebuie să faci pe 29 august

 

De această sărbătoarea sunt legate numeroase tradiții și superstiții. Astfel, în ziua de 29 august, creştinii trebuie să ţină post negru sau aspru. Nu se bea vin roşu, deoarece acesta reprezintă sângele Botezătorului. Nu se manâncă fructe sau legume roşii şi nici varză pentru că pe varză ar fi fost tăiat capul profetului.

De asemenea, nu se mănâncă fructe rotunde, nuci, mere, pepene care au forma capului.

În această zi, nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna şi nu se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi.