Urmărește emisiunea live
Ștefan Nicolau, primul care a propus virusurile împotriva cancerului
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" din Bucureşti a fost gazda unui eveniment internaţional dedicat împlinirii a 50 de ani de la dispariţia Prof. Ştefan S. Nicolau şi a 75 de ani de la înfiinţarea, de către marele om de ştiinţă, a primei catedre de Inframicrobiologie din lume (azi Disciplina de Virusologie).


Astfel, în Amfiteatrul George Emil Palade al Facultăţii de Medicină a UMF „Carol Davila", a avut loc Prima Conferinţă „Ştefan S. Nicolau" care, începând din acest an, va fi susţinută periodic la UMF Carol Davila, în memoria fondatorului şcolii româneşti de virusologie.


„ Este esenţial ca studenţii şi tinerii cercetători să ştie, să aprofundeze şi să-şi însuşească operele realizate de către fondatorii catedrelor din universitatea noastră, să cunoască ce se studiaza astăzi în colectivele de cercetare ale universităţii şi să se poată integra în mediul academic, oferindu-le totodată posibilitatea de a interacţiona cu personalităţi majore ale vieţii ştiinţifice internaţionale" a declarat Acad. I.Sinescu, Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" din Bucureşti.
La rândul său, iniţiatorul evenimentului, Prof. dr. Ştefan N. Constantinescu, Université catholique de Louvain, Bruxelles, profesor asociat la disciplina de Medicina Moleculară a UMF „Carol Davila" a declarat: „Aceasta este prima dintr-o serie recurentă de conferinţe la UMF „Carol Davila", susţinute de către Fundaţia de Medicină Moleculara şi Journal of Cellular and Molecular Medicine, menite să onoreze doi mari profesori ai Universităţii, Ştefan S Nicolau şi Laurenţiu M. Popescu. Totodată, prestigiul peste timp al şcolii româneşti de virusologie înfiinţate de către Ştefan S. Nicolau este dovedit de păstrarea punţilor internaţionale, reflectată în conferenţiarii acestei manifestări".

Studiile lui Nicolau, citate și azi

De asemenea, Prof. dr. Simona Ruţă, şeful disciplinei de virusologie din cadrul UMF „Carol Davila", a subliniat valoarea studiilor lui Ştefan S. Nicolau, care sunt citate şi dezvoltate şi astăzi.
„In 1922, Nicolau a aratat pentru prima dată că putem folosi virusurile pentru distrugerea unor tumori. Astăzi există vectori virali aprobaţi ca terapie adjuvantă în melanom malign şi studii avansate pentru utilizare în tratamentul altor cancere umane. În Institutul fondat de prof. Nicolau s-a dezvoltat primul vaccin rujeolos autohton şi un vaccin gripal cu administrare nazală şi s-au diagnosticat importante epidemii virale: în 1990, epidemia HIV pediatrică din România şi în 1996 prima epidemie de meningoencefalită West Nile din Europa" a precizat prof.dr. Simona Ruţă.
În cadrul evenimentului, organizat la UMF „Carol Davila", a fost susţinută de către Prof. David Y. Graham, Baylor College of Medicine, Houston, TX, USA, Conferinta "Helicobacter pylori: o bacterie ce cauzeză cancer" . Prof. David Y. Graham este unul dintre primii cercetători care au sugerat că ulcerele peptice sunt rezultatul unei infecţii şi iniţiatorul tratamentului combinat cu antibiotice şi antisecretorii în ulcer. Ulterior, studiile desfăşurate de către Barry Marshall şi Robin Warren, care au condus la izolarea H. pylori, au fost recompensate cu premiul Nobel pentru Medicină în 2005.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel