REFORMA administrației publice locale. Borza: Cea mai mare gaură neagră a României
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Achizitii publice, bani
Achizitii publice, bani
Miercuri, Remus Borza, deputat independent, a cerut, în plenul Camerei Deputaților,reformarea și eficientizarea administrației publice centrale și locale din România pentru a putea răspunde mai bine nevoilor cetățenilor și comunităților locale.

Într-un interviu la Borza Analytica, Remus Borza a spus că a venit momentul să ne asumăm, ca proiect de țară, reforma administrației publice locale. Deputatul a explicat că aceasta este cea mai mare gaură neagră a României.

"Ar trebui să ne asumăm, ca proiect de țară, reforma administrației publice locale. Este cea mai mare gaură neagră a României. Anul trecut, primăriile și consiliile județene au avut venituri de 135 miliarde de lei, undeva la 35 miliarde de euro. Anul acesta, au peste 40 miliarde de euro. Am spus, de la tribuna Parlamentului, că în ultimii zece ani am aruncat peste 250 miliarde de euro în administrația publică locală. Unde sunt acești bani? Nu se văd. Două treimi din satele României nu au acces la niște utilități care sunt cât se poate de firești pentru o țară europeană din secolul XXI. Mă refer la gaz, canalizare, apă curentă, asfalt. Doar 9% din UAT-uri se autofinanțează. Restul de 91% stau cu mâna întinsă la bugetul statului", a declarat Remus Borza în cadrul emisiunii "Borza Analytica".

Model polonez

"De la tribuna Parlamentului am spus: 'haideți să ne asumăm o reformă radicală a administrației pe model polonez". Ei, în 1998, au înjumătățit numărul de unități administrativ teritoriale. O țară dublă ca număr de populație, cu vreo 90.000 de kilometri pătrați mai mare decât România, ca suprafață, avea 4.300 de UAT-uri în 1998. Astăzi au 2.700. Nu putem accepta ca astăzi, în România, să avem comune cu 500 de locuitori sau orășele cu 1000-1500 de locuitori. Nu sunt eligibile să atragă fonduri europene și este foarte greu să administreze și fondurile de la bugetul statului. De aici rezultă risipa pe care o vedem. Deși vorbim despre sute de miliarde de euro, satele și comune sunt cumva împietrite, au rămas într-un stadiu incipient al dezvoltării. Evident că se impune o regândire în contextul în care și Guvernul României este gonflat... cu 28 de portofolii și cu trei portofolii pe fonduri europene. Acest lucru nu înseamnă că vom aduce mai mulți bani în țară. Am vorbit despre imperativul reformei în ceea ce privește nu doar administrația, ci toate marile sisteme publice: fie că vorbim despre învățământ, sănătate și infrastructură", a zis Remus Borza la DC News.

Iată declarația sa:

VEZI AICI INTERVIUL INTEGRAL

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel